Babka z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Babka z jabłkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

73 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

180 gramów

280 gramów

2 łyżeczki

0.75 łyżeczki

150 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzyj z cukrem do momentu aż podwoją swoją objętość.

Babka z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Wlej powoli olej i zmiksuj. Wsyp przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszaj całość.

Babka z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Obierz jabłka i pokrój w kostkę (o szerokości ok. 2 cm). Dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj delikatnie. Przełóż masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 60 minut. Po wystudzeniu posyp babkę cukrem pudrem.

Babka z jabłkami - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Hanna Zap

    Hanna Zap , 02.09.2020

    Zamiast jabłek dodałam brzoskwinie. Wyszło pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka z jabłkamiBabka z jabłkami

Można być wiernym fanem szarlotki, ale każdy, nawet najlepszy przepis w końcu powszednieje. W takiej sytuacji warto zainteresować się recepturami, które łączą w sobie ulubione smaki z nowym podejściem do klasycznych deserów. Babka z jabłkami nikogo nie zawiedzie.

Dla kogo?

Jabłka to bardzo wdzięczny materiał w kuchni. Różnorodne odmiany są dostępne w sklepach przez cały rok, więc można korzystać z ich potencjału do woli. Lubicie jabłeczniki, racuchy i pieczony z owocami ryż? W takim razie degustacja szybkiej babki z jabłkami to mus!

Na jaką okazję?

Oto prosty przepis na babkę piaskową, który można wypróbować nawet w dzień powszedni po powrocie z pracy i załatwiania na mieście różnych innych spraw.

Czy wiesz, że?

W Polsce wyróżnia się kilkadziesiąt odmian jabłoni. Jakie jabłka wybierać do przepisu na piaskową babkę? Proponujemy kwaskowate rodzaje owoców, np. Antonówkę i Szarą Renetę.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na wilgotną babkę z jabłkami możecie użyć także innych owoców, np. śliwek.