Bajeczny torcik dla księżniczki lub księcia
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
1 szklanka
1 szklanka
6 sztuk
1 łyżka
250 mililitrów
3 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
BISZKOPT:
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka. Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.
Blachę smarujemy tłuszczem i dno tylko dno obsypujemy bułką tartą. Wylewamy biszkoptową masę.
Wstawiamy do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 40 min. Sprawdzamy Wykałaczką czy już gotowe. Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko przez ok 5 min zostawiamy przy otwartych drzwiczkach.
Krok 2
BITA ŚMIETANA / KREM:
Śmietankę ubijamy w misce przez 30 sek. na najniższych obrotach miksera. Następnie Zwiększamy obroty na najwyższe i nadal ubijamy śmietankę. Zanim bita śmietana będzie sztywna ale zdąży już mocno zgęstnieć dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Następnie miksujemy aż do uzyskania sztywnej konsystencji.
Bierzemy 6 miseczek i przekładamy do każdej miseczki trochę naszej bitej śmietany dodajemy do niej różne kolory barwników spożywczych. Zabarwiamy śmietanę w każdej miseczce dodając 4-5 kropel barwników.
Krok 3
DEKORACJA TORTU:
Ostudzony biszkopt dzielimy na 6 części. Do środka na każdą warstwę wkładamy inny kolor bitej śmietany. Po ukrojeniu tort wygląda bajecznie w środku. Górę tortu smarujemy wybranym kolorem bitej śmietany. Tort można dodatkowo ozdobić m&m's tak jak na zdjęciu .
Informacje o barwnikach : najlepiej kupić trzy podstawowe kolory : czerwony , niebieski i zielony
Czerwony + niebieski = fioletowy, Niebieski + zielony = seledynowy. Można również zakupić żółty barwnik. Żółty + czerwony = pomarańczowy. W ten sposób kupując z kolory i mieszając je ze sobą otrzymamy 6 kolorów :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























