Kretki na złoto w białym winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki na złoto

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

500 mililitrów

2 sztuki

1 szczypta

70 gramów

50 mililitrów

8 sztuk

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki umyj i osusz.

Krok 2

Wino zmieszaj z solą oraz pieprzem i umieść w nim krewetki. Zostaw na 30 minut.

Krok 3

Jajka roztrzep i dodaj do nich mąkę, po czym wymieszaj dokładnie.

Krok 4

Krewetki obtaczaj w cieście i wrzucaj na gorący głęboki olej. Smaż przez 2 minuty.

Krok 5

Po wyciągnięciu odsącz je i ułóż na liściach sałaty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki na złoto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki na złoto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki na złoto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki na złoto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki na złoto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki na złoto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki na złoto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki na złotoKrewetki na złoto

Krewetki to jedne z najpopularniejszych w Polsce owoców morza. Są dość proste w przygotowaniu i mają delikatny rybny smak. Do wyboru masz duże krewetki tygrysie i małe, zwane koktajlowymi. Surowe są szare, dopiero po usmażeniu lub ugotowaniu zyskują charakterystyczny łososiowy kolor. Wypróbuj nasz przepis na krewetki smażone (jeśli wybierasz wersję mrożoną, jest ona już wstępnie obgotowana). Krewetki mrożone rozmroź najpierw, a świeże umyj i osusz. Następnie namocz je w winie doprawionym uniwersalną mieszanką i sosem sojowym, a później przygotuj ciasto. Obtocz w nim krewetki i wrzucaj je na głęboki tłuszcz, smażąc na złoty kolor. Obracaj je, żeby usmażyły się równomiernie, pamiętaj jednak o tym, by nie smażyć ich zbyt długo. Gotowe podawaj skropione mieszanką sosu sojowego z olejem sezamowym, pasować będzie też np. słodki sos chili albo sos tatarski podany w osobnym naczyniu. Krewetki smażone to pyszna przekąska na ciepło – przygotuj ją według naszego przepisu i przekonaj się! Serwuj udekorowane szczypiorkiem.