
Składniki
1 łyżka
4 sztuki
7 gramów
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do naczynia przez sito. Dzięki temu rozbijemy grudy oraz napowietrzymy mąkę.
Krok 2
Kostki smakowe rozkruszamy i dodajemy do naczynia. Dodajemy drożdże i łyżkę stołową soli.
Krok 3
Mieszamy suche składniki i dodajemy ok. 300 ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto, a w razie potrzeby dodajemy jeszcze wodę.
Krok 4
Po 10 minutach naczynie przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 5
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy je do keksówki.
Krok 6
Znowu pozwalamy mu spokojnie rosnąć, aż całkiem wypełni formę. Wtedy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. Od razu zmniejszamy temp. do 180 st i pieczemy około 45 min.
Krok 7
Po upieczeniu należy chleb wyjąć z formy i suszyć na kratce. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej