
Składniki
1 łyżka
4 sztuki
7 gramów
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do naczynia przez sito. Dzięki temu rozbijemy grudy oraz napowietrzymy mąkę.
Krok 2
Kostki smakowe rozkruszamy i dodajemy do naczynia. Dodajemy drożdże i łyżkę stołową soli.
Krok 3
Mieszamy suche składniki i dodajemy ok. 300 ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto, a w razie potrzeby dodajemy jeszcze wodę.
Krok 4
Po 10 minutach naczynie przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 5
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy je do keksówki.
Krok 6
Znowu pozwalamy mu spokojnie rosnąć, aż całkiem wypełni formę. Wtedy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. Od razu zmniejszamy temp. do 180 st i pieczemy około 45 min.
Krok 7
Po upieczeniu należy chleb wyjąć z formy i suszyć na kratce. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































