
Składniki
1 łyżka
4 sztuki
7 gramów
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do naczynia przez sito. Dzięki temu rozbijemy grudy oraz napowietrzymy mąkę.
Krok 2
Kostki smakowe rozkruszamy i dodajemy do naczynia. Dodajemy drożdże i łyżkę stołową soli.
Krok 3
Mieszamy suche składniki i dodajemy ok. 300 ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto, a w razie potrzeby dodajemy jeszcze wodę.
Krok 4
Po 10 minutach naczynie przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 5
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy je do keksówki.
Krok 6
Znowu pozwalamy mu spokojnie rosnąć, aż całkiem wypełni formę. Wtedy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. Od razu zmniejszamy temp. do 180 st i pieczemy około 45 min.
Krok 7
Po upieczeniu należy chleb wyjąć z formy i suszyć na kratce. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej