Beigli – węgierski makowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

87

583 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1793 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

250 gramów

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

20 gramów

200 mililitrów

1 szczypta

nadzienie:

600 gramów

400 gramów

600 mililitrów

100 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.

Beigli – węgierski makowiec - Krok 1

Krok 2

Do dużej miski wsyp mąkę i zagnieć ją z margaryną, aż powstanie krucha masa. Następnie dodaj dwa ubite jajka, drożdże, mleko, cukier i szczyptę soli. Wyrób ciasto.

Beigli – węgierski makowiec - Krok 2

Krok 3

Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, podziel je na kulki (dwie lub cztery) i odłóż je na bok.

Beigli – węgierski makowiec - Krok 3

Krok 4

Przygotuj nadzienie. Zagotuj mleko i dodaj do niego mak, cukier, rodzynki, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Nie przestawaj mieszać. Po ostygnięciu masy dodaj mąkę i wymieszaj.

Beigli – węgierski makowiec - Krok 4

Krok 5

Posyp stolnicę odrobiną mąki i rozwałkuj każdą kulkę na prostokątny placek o grubości maksymalnie 5 mm. Na wierzchu rozprowadź równomiernie nadzienie, zostawiając jeden centymetr odstępu od brzegów. Posmaruj brzegi ubitym jajkiem. Zwiń ciasto. Upewnij się, że brzegi są dobrze sklejone, żeby z ciasta nie wyciekło nadzienie.

Beigli – węgierski makowiec - Krok 5

Krok 6

Umieść ciasto na blasze do pieczenia albo w posmarowanej tłuszczem formie. Roztrzep jedno jajko i posmaruj nim wierzch ciasta przy użyciu pędzelka. Wstaw do lodówki na 35 minut, a następnie piecz przez ok. 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, żeby zapobiec kruszeniu się ciasta.

Beigli – węgierski makowiec - Krok 6
93

Opinie o przepisie

  • Ryszard Kosobucki

    Ryszard Kosobucki , 24.06.2017

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Ogrodowska

    Paulina Ogrodowska , 28.09.2016

    wspaniałych smakował całej rodznce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Jaworska

    Basia Jaworska , 20.03.2016

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Głownia

    Agnieszka Głownia , 03.03.2016

    Naprawdę fajny makowiec. I szybko się robi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margarete Marschollek

    Margarete Marschollek , 16.12.2015

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Kunicka

    Weronika Kunicka , 16.12.2015

    Czy były już wyniki makaronowego konkursu? Chyba przegapiłam :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Duda

    Krystyna Duda , 13.12.2015

    pychota! !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boźena Sawicka

    Boźena Sawicka , 12.12.2015

    Stare dobre czasy dom pachnacy choinka makowcem i rodzina przy stole wspólne śpiewanie kolęd wyjście na pasterkę najpiękniejsze święta jakie pamiętam z dzieciństwa łza w oku się kręci teraz to tylko wspomnienia pozostały

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Chmielewska

    Anna Chmielewska , 12.12.2015

    No nie ma, zgadzam się.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Szuprowska

    Iwona Szuprowska , 12.12.2015

    Wole kebabx

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Krasnodebska

    Lucyna Krasnodebska , 12.12.2015

    Pychotka-jedziesz na Swieta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Balabas

    Krystyna Balabas , 12.12.2015

    Tak słoneczko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Stroński

    Marek Stroński , 12.12.2015

    Idą święta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Pietruszka

    Zbigniew Pietruszka , 12.12.2015

    A ja dostałem dzisiaj bogatą paczkę Swiąteczną z Mojej Wspaniałej Firmy z masą makowa i będzie makowiec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Paluszkiewicz

    Elżbieta Paluszkiewicz , 12.12.2015

    To nic innego jak strucla makowa my to nazywamy makowcem...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Radziszewski

    Wojciech Radziszewski , 12.12.2015

    Mniam mniam Uwielbiam !....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Walter

    Robert Walter , 12.12.2015

    Na Śląsku mamy makówki. Niech gorole żałują bo mają czego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halinka Naydowska

    Halinka Naydowska , 11.12.2015

    Ale szczujesz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Melchert

    Bożena Melchert , 11.12.2015

    Co to ma byc???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miecio Marut

    Miecio Marut , 11.12.2015

    Ślinka leci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Kopeć

    Jacek Kopeć , 11.12.2015

    Jak się miała cała rodzina zjechać to ręce mdlały od tego mielenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Borkowska

    Halina Borkowska , 11.12.2015

    koniecznie musi być makowiec...tradycja zachowana, małżonek ma pole do popisu..☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Grzeszczuk

    Arkadiusz Grzeszczuk , 11.12.2015

    Najlepsze piekla śp.moja Mama !!!miod w gebie,a teraz???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renald Arasimowicz

    Renald Arasimowicz , 11.12.2015

    Pamiętam jak mieliło się mak przez maszynkę do mięsa ! Były kiedyś takie zwyczaje przed Świętami ! Cudo !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Czajkowska

    Marta Czajkowska , 11.12.2015

    Afrodyzjaczek...:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Banaś

    Adam Banaś , 11.12.2015

    Ale prosty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Kramer

    Irena Kramer , 11.12.2015

    Żeby mi to jeszcze ktoś zrobił! !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szczęch

    Ewa Szczęch , 11.12.2015

    Makowiec musi być ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Zagajna-Oracz

    Alicja Zagajna-Oracz , 11.12.2015

    Też nie wyobrażam sobie świąt bez strucli makowej i piernika

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gienek Racjan

    Gienek Racjan , 11.12.2015

    Wolę sernik zrodzynkami orzechami itd

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Beigli – węgierski makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Beigli – węgierski makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Beigli – węgierski makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Beigli – węgierski makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Beigli – węgierski makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Beigli – węgierski makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Beigli – węgierski makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Beigli – węgierski makowiecBeigli – węgierski makowiec

Szukasz idealnego wypieku na świąteczny deser? W takim razie koniecznie przygotuj beigli – węgierski makowiec. Jego sekret tkwi w nadzieniu. Aby je zrobić, do zagotowanego mleka dodaj mak, rodzynki, cukier waniliowy i skórę cytrynową, a po ostygnięciu wsyp mąkę i wymieszaj. Na wierzchu każdego placka rozprowadź równomiernie makowe nadzienie, zostawiając centymetr odstępu od brzegów, a potem starannie zawiń. Przyrządzone ciasto posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i wstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie, przełóż je do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż stanie się rumiane. Pamiętaj, by podczas pieczenia nie otwierać piekarnika – dzięki temu zapobiegniesz kruszeniu się ciasta. Gotowy wypiek możesz polukrować lub posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Możesz także dodać do ciasta inne składniki, np. migdały, orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczy, a nawet suszone morele, figi czy daktyle. Wypróbuj ten przepis i podziel się swoją opinią w komentarzu.