Beigli – węgierski makowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

87

571 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1793 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

20 gramów

200 mililitrów

1 szczypta

nadzienie:

600 gramów

400 gramów

600 mililitrów

100 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.

Beigli – węgierski makowiec - Krok 1

Krok 2

Do dużej miski wsyp mąkę i zagnieć ją z margaryną, aż powstanie krucha masa. Następnie dodaj dwa ubite jajka, drożdże, mleko, cukier i szczyptę soli. Wyrób ciasto.

Beigli – węgierski makowiec - Krok 2

Krok 3

Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, podziel je na kulki (dwie lub cztery) i odłóż je na bok.

Beigli – węgierski makowiec - Krok 3

Krok 4

Przygotuj nadzienie. Zagotuj mleko i dodaj do niego mak, cukier, rodzynki, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Nie przestawaj mieszać. Po ostygnięciu masy dodaj mąkę i wymieszaj.

Beigli – węgierski makowiec - Krok 4

Krok 5

Posyp stolnicę odrobiną mąki i rozwałkuj każdą kulkę na prostokątny placek o grubości maksymalnie 5 mm. Na wierzchu rozprowadź równomiernie nadzienie, zostawiając jeden centymetr odstępu od brzegów. Posmaruj brzegi ubitym jajkiem. Zwiń ciasto. Upewnij się, że brzegi są dobrze sklejone, żeby z ciasta nie wyciekło nadzienie.

Beigli – węgierski makowiec - Krok 5

Krok 6

Umieść ciasto na blasze do pieczenia albo w posmarowanej tłuszczem formie. Roztrzep jedno jajko i posmaruj nim wierzch ciasta przy użyciu pędzelka. Wstaw do lodówki na 35 minut, a następnie piecz przez ok. 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, żeby zapobiec kruszeniu się ciasta.

Beigli – węgierski makowiec - Krok 6
93

Opinie o przepisie

  • Ryszard Kosobucki

    Ryszard Kosobucki

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Ogrodowska

    Paulina Ogrodowska

    wspaniałych smakował całej rodznce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Jaworska

    Basia Jaworska

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Głownia

    Agnieszka Głownia

    Naprawdę fajny makowiec. I szybko się robi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margarete Marschollek

    Margarete Marschollek

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Kunicka

    Weronika Kunicka

    Czy były już wyniki makaronowego konkursu? Chyba przegapiłam :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Duda

    Krystyna Duda

    pychota! !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boźena Sawicka

    Boźena Sawicka

    Stare dobre czasy dom pachnacy choinka makowcem i rodzina przy stole wspólne śpiewanie kolęd wyjście na pasterkę najpiękniejsze święta jakie pamiętam z dzieciństwa łza w oku się kręci teraz to tylko wspomnienia pozostały

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Chmielewska

    Anna Chmielewska

    No nie ma, zgadzam się.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Szuprowska

    Iwona Szuprowska

    Wole kebabx

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Krasnodebska

    Lucyna Krasnodebska

    Pychotka-jedziesz na Swieta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Balabas

    Krystyna Balabas

    Tak słoneczko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Stroński

    Marek Stroński

    Idą święta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Pietruszka

    Zbigniew Pietruszka

    A ja dostałem dzisiaj bogatą paczkę Swiąteczną z Mojej Wspaniałej Firmy z masą makowa i będzie makowiec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Paluszkiewicz

    Elżbieta Paluszkiewicz

    To nic innego jak strucla makowa my to nazywamy makowcem...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Radziszewski

    Wojciech Radziszewski

    Mniam mniam Uwielbiam !....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Walter

    Robert Walter

    Na Śląsku mamy makówki. Niech gorole żałują bo mają czego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halinka Naydowska

    Halinka Naydowska

    Ale szczujesz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Melchert

    Bożena Melchert

    Co to ma byc???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miecio Marut

    Miecio Marut

    Ślinka leci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Kopeć

    Jacek Kopeć

    Jak się miała cała rodzina zjechać to ręce mdlały od tego mielenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Borkowska

    Halina Borkowska

    koniecznie musi być makowiec...tradycja zachowana, małżonek ma pole do popisu..☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Grzeszczuk

    Arkadiusz Grzeszczuk

    Najlepsze piekla śp.moja Mama !!!miod w gebie,a teraz???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renald Arasimowicz

    Renald Arasimowicz

    Pamiętam jak mieliło się mak przez maszynkę do mięsa ! Były kiedyś takie zwyczaje przed Świętami ! Cudo !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Czajkowska

    Marta Czajkowska

    Afrodyzjaczek...:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Banaś

    Adam Banaś

    Ale prosty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Kramer

    Irena Kramer

    Żeby mi to jeszcze ktoś zrobił! !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szczęch

    Ewa Szczęch

    Makowiec musi być ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Zagajna-Oracz

    Alicja Zagajna-Oracz

    Też nie wyobrażam sobie świąt bez strucli makowej i piernika

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gienek Racjan

    Gienek Racjan

    Wolę sernik zrodzynkami orzechami itd

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Beigli – węgierski makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Beigli – węgierski makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Beigli – węgierski makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Beigli – węgierski makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Beigli – węgierski makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Beigli – węgierski makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Beigli – węgierski makowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Beigli – węgierski makowiecBeigli – węgierski makowiec

Szukasz idealnego wypieku na świąteczny deser? W takim razie koniecznie przygotuj beigli – węgierski makowiec. Jego sekret tkwi w nadzieniu. Aby je zrobić, do zagotowanego mleka dodaj mak, rodzynki, cukier waniliowy i skórę cytrynową, a po ostygnięciu wsyp mąkę i wymieszaj. Na wierzchu każdego placka rozprowadź równomiernie makowe nadzienie, zostawiając centymetr odstępu od brzegów, a potem starannie zawiń. Przyrządzone ciasto posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i wstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie, przełóż je do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż stanie się rumiane. Pamiętaj, by podczas pieczenia nie otwierać piekarnika – dzięki temu zapobiegniesz kruszeniu się ciasta. Gotowy wypiek możesz polukrować lub posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Możesz także dodać do ciasta inne składniki, np. migdały, orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczy, a nawet suszone morele, figi czy daktyle. Wypróbuj ten przepis i podziel się swoją opinią w komentarzu.