Przepisy na Ciasta z makiem
18 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Ciasta z makiem
Ciasta z makiem cieszą się szczególną popularnością zwłaszcza w święta – zarówno wielkanocne, jak i Bożego Narodzenia. Mak ma bardzo delikatny, orzechowy i słodkawy smak. Dodaje się go bezpośrednio do ciasta, ale też wykorzystuje do kremów czy sera. Najpopularniejszą wersją tego wypieku jest ciasto z nadzieniem makowym. Aby je przygotować, należy sparzyć lub przegotować mak, kilkukrotnie go zmielić, a następnie dodać roztopioną margarynę, miód lub cukier, bakalie oraz przyprawy, takie jak wanilia, cynamon, goździki czy imbir. Tak przygotowaną masę warto jeszcze przysmażyć przez kilka minut. Można ją wykorzystać do przyrządzenia strucli, drożdżówek, babek i rogalików. Mak dodaje się także bezpośrednio do ciasta – nabiera ono wówczas charakterystycznego smaku i ładnie wygląda. W takiej formie ciasto z makiem sprawdzi się również z dodatkiem orzechów, rodzynek, moreli, śliwek i różnego rodzaju pestek oraz świeżych owoców. Wykorzystasz je też do przygotowania kolorowego tortu złożonego z różnych warstw – biszkoptowej, makowej i truskawkowej (z dodatkiem kisielu). Całość warto przełożyć masą, na przykład truskawkową, malinową lub brzoskwiniową – i otrzymać w ten sposób efektowny oraz smaczny tort. Kawałki makowego ciasta możesz też dodać do masy, np. z pokrojonymi owocami. Mak dobrze komponuje się z serem – twarożkiem, mascarpone, ricottą lub serkiem homogenizowanym, z których tworzy się serowy krem. Połączenie dwóch mas (makowej i serowej) daje ciekawy efekt smakowy i ładnie się prezentuje. Mak to także idealny dodatek do różnego rodzaju ciasteczek. Stanowi też słodkie bakaliowo-makowe nadzienie do babeczek lub drożdżowych rogalików. Najlepiej przygotuj ciasto kilka dni przed świętami. Zapoznaj się koniecznie z naszymi przepisami na babkę, makowiec z jabłkami, ciasto pomarańczowe, pieguska z orzechami oraz babkę podolską! To ciasta niezwykle smaczne, uniwersalne i pasujące na wiele różnych okazji. Wybierz swój ulubiony wariant i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.



