
Składniki
300 gramów
2 szczypty
2 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki myjemy, suszymy, kroimy na połówki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy owoce cynamonem.
Krok 2
W garnku umieszczamy masło orzechowe i miód. Podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Krok 3
Do garnka dodajemy płatki owsiane, mąkę oraz szczyptę cynamonu. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 4
Kruszonkę posypujemy na owoce. Pieczemy 15 minut w 180°.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej