Ciasto z morelami i bezą: przepis | Przepisy.pl pixel

Ciasto z morelami i bezą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

225

heart
660 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1642 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

4 sztuki

nadzienie:

10 sztuk

pianka bezowa:

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy całość nożem, aż powstanie kruszonka. Po chwili dodajemy żółtka i zagniatamy na gładkie ciasto.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 1

Krok 2

Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 2

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 170 °C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozwałkowujemy ciasto. Nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia ok 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 3

Krok 4

Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy je na podpieczony spód.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 4

Krok 5

Białka ubijamy na sztywną pianę. Po łyżce dodajemy cukier nadal ubijając, aż powstanie lśniąca i sztywna piana. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 5

Krok 6

Powstałą bezę przekładamy na ciasto. Pieczemy ok 20 min w temp. 170 °C następnie zmniejszamy moc do 60 °C i suszymy bezę kolejne 15 min.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z morelami i beząCiasto z morelami i bezą

Ciasto morelowe z bezą to propozycja dla tych z was, którzy w deserach poszukują – oprócz słodyczy – orzeźwiającego smaku. Owoce doskonale łączą się z delikatną pianą z białek, tworząc deser, doskonały na każdą okazję. Jeśli do tej pory byliście przekonani, że przygotowanie bezy w domu to trudne wyzwanie – skorzystajcie z naszego przepisu na ciasto z morelami i bezą, a z pewnością poradzicie sobie z tym zadaniem.

Dla kogo?

Ciasto morelowe z bezą przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi domowych słodyczy, szczególnie tych z mocną nutą owocową.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na wyjątkowe okazje. Szybki placek z morelami sprawdzi się doskonale w roli deseru świątecznego, a także serwowanego podczas domowych imprez.

Czy wiesz, że?

Morela, mimo że wywodzi się z Azji, dość powszechnie uprawiana jest również w Polsce, głównie w rejonie tarnobrzeskim. Została wpisana do rejestru roślin uprawnych w Unii Europejskiej.

Dla urozmaicenia:

Do kruchego ciasta morelowego z bezą doskonale pasuje bita śmietana oraz listek świeżej mięty.