
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przed przygotowaniem deseru podgrzej w garnku z wodą polewę.
Krok 2
Na środku talerza ułóż zielone listki mięty – będzie to trawa, po której pełznie ślimak.
Krok 3
Na mięcie połóż długi biszkopt – tułów ślimaka. Ułóż na nim dużą kulkę lodów ciasteczkowych, czyli muszlę.
Krok 4
Polewą czekoladową namaluj na kulce szlaczek - spiralę. Z polewy zrób też oczy ślimaka. Deser udekoruj kolorową posypką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody podawane na biszkoptach "Ślimak"
Jeśli szukasz inspiracji na oryginalne i kreatywne podanie lodów, to ten przepis powinien przypaść Ci do gustu. „Ślimak” na biszkoptach to deser prosty w przygotowaniu, a mimo to bardzo efektowny. Wyjątkowa forma podania gwarantuje, że sprawdzi się na wyjątkowe okoliczności, np. przyjęcie tematyczne. Jedyne, czego potrzebujesz do jego przygotowania to: lody w trzech smakach (ciasteczkowym, waniliowym i karmelowym), biszkopty oraz polewa i posypki do dekoracji. Muszlę możesz ozdobić kolorowymi posypkami cukierniczymi lub pisakami spożywczymi. W roli oczu sprawdzą się cukrowe perełki, owoce granatu lub małe winogrona. Przygotowany według poniższego przepisu deser warto przed zaserwowaniem włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika – dzięki takiemu zabiegowi na dłuższy czas zachowa spójną konsystencję. „Trawę” dla ślimaka przygotujesz z listków ziół – mięty czy melisy – lub pokrojonego w plastry kiwi. Lody podawane na biszkoptach nie tylko dobrze wyglądają, ale też wspaniale smakują. Zainspiruj się naszym przepisem i podziel się wrażeniami w komentarzu.