Biszkopt

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

607

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 gramów

3 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka całe ubić na gładką masę.

Krok 2

Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia oraz wodę.

Krok 3

Wszystko razem wymieszać.

Krok 4

Przelać ciasto do formy wysmarowanej margaryną Kasią

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BiszkoptBiszkopt

Biszkopt to delikatny rodzaj ciasta, które jest często używane do przygotowywania tortów oraz wypieków przekładanych masą. Stanowi np. bazę słodkich rolad wypełnionych owocami i kremem. Idealny biszkopt to taki, który posiada delikatną konsystencję, jest puszysty i nie opada. Aby ciasto spełniało te wymagania, pamiętaj o zakupie dobrej jakości jajek. To one bowiem w dużej mierze odpowiadają za wyrośnięcie ciasta i jego smak. Świeżość jaj to jednak nie wszystko. Należy zwrócić uwagę również na sposób ich obróbki. Po pierwsze, wyjmij je z lodówki na kilkanaście minut przed przystąpieniem do przygotowywania biszkoptu. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Następnie pamiętaj, żeby oddzielić dokładnie białka od żółtek, bo nawet niewielka smuga żółtka w białku może zepsuć całe ciasto. Jeśli udało Ci się rozdzielić powyższe składniki, ubij sztywną pianę z białek. Uwaga: zbyt długie ubijanie białek może spowodować ich “przebicie”. Jak widzisz przygotowywanie biszkoptu wymaga sporo uwagi, ale na pewno warto podjąć się tego wyzwania – ciasta na jego bazie są bowiem pyszne i wspaniale prezentują się na stole.