Bób w pikantnym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bób w pikantnym sosie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

350 gramów

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 kilogram

100 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotuj, osącz i obierz z łupinek łupinek.

Krok 2

Kiełbasę pokrój na plasterki i wrzuć do wrzącej wody, podgrzewaj przez 25 minut.

Krok 3

Na rozgrzaną oliwę wrzuć boczek i podsmaż.

Krok 4

Cebulę i czosnek posiekaj i dodaj do boczku.

Krok 5

Wlej wino oraz 100 ml wody, dopraw solą, pieprzem, dodaj miętę, liść laurowy i zieleninę. Gotuj 3 minuty, po czym sos przelej przez sito.

Krok 6

Do sosu dodaj kiełbasę i duś przez 2 minuty.

Krok 7

Bób polej przygotowanym sosem z kiełbasą.

pasibrzuch

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bób w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bób w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bób w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bób w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bób w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bób w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bób w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bób w pikantnym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ryż z klopsikami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej