
Składniki
1 łyżka
1 sztuka
350 gramów
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 kilogram
100 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj, osącz i obierz z łupinek łupinek.
Krok 2
Kiełbasę pokrój na plasterki i wrzuć do wrzącej wody, podgrzewaj przez 25 minut.
Krok 3
Na rozgrzaną oliwę wrzuć boczek i podsmaż.
Krok 4
Cebulę i czosnek posiekaj i dodaj do boczku.
Krok 5
Wlej wino oraz 100 ml wody, dopraw solą, pieprzem, dodaj miętę, liść laurowy i zieleninę. Gotuj 3 minuty, po czym sos przelej przez sito.
Krok 6
Do sosu dodaj kiełbasę i duś przez 2 minuty.
Krok 7
Bób polej przygotowanym sosem z kiełbasą.

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej