
Składniki
1 łyżka
1 sztuka
350 gramów
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 kilogram
100 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj, osącz i obierz z łupinek łupinek.
Krok 2
Kiełbasę pokrój na plasterki i wrzuć do wrzącej wody, podgrzewaj przez 25 minut.
Krok 3
Na rozgrzaną oliwę wrzuć boczek i podsmaż.
Krok 4
Cebulę i czosnek posiekaj i dodaj do boczku.
Krok 5
Wlej wino oraz 100 ml wody, dopraw solą, pieprzem, dodaj miętę, liść laurowy i zieleninę. Gotuj 3 minuty, po czym sos przelej przez sito.
Krok 6
Do sosu dodaj kiełbasę i duś przez 2 minuty.
Krok 7
Bób polej przygotowanym sosem z kiełbasą.

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej