Kataloński bób z Chorizo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kataloński bób z Chorizo

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

2 łyżki

3 sztuki

6 szklanek

0.5 kilograma

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób oczyść, przepłucz i ugotuj na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź obierz ze skórek.

Krok 2

W osobnym garnku zalej kiełbasę Chorizo ok. 1 litrem wody i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

Krok 3

Osącz, kiełbasę pokrój w plasterki, wywar pozostały po gotowaniu odstaw.

Krok 4

Boczek potnij w kosteczkę i usmaż na chrupko, zdejmij z patelni, a na wytopionym tłuszczu zeszklij posiekany drobno czosnek.

Krok 5

Podlej winem i wywarem z kiełbasy, dodaj przyprawy, liście mięty, kiełbasę i duś na małym ogniu przez 15-20 minut.

Krok 6

Wymieszaj z bobem, gotuj do miękkości. Tuż przed końcem gotowania dodaj usmażony na chrupko boczek.

Krok 7

Udekoruj potrawę posiekaną natką pietruszki i podawaj na stół razem z pieczywem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej