Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
2 łyżki
3 sztuki
6 szklanek
0.5 kilograma
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób oczyść, przepłucz i ugotuj na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź obierz ze skórek.
Krok 2
W osobnym garnku zalej kiełbasę Chorizo ok. 1 litrem wody i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 3
Osącz, kiełbasę pokrój w plasterki, wywar pozostały po gotowaniu odstaw.
Krok 4
Boczek potnij w kosteczkę i usmaż na chrupko, zdejmij z patelni, a na wytopionym tłuszczu zeszklij posiekany drobno czosnek.
Krok 5
Podlej winem i wywarem z kiełbasy, dodaj przyprawy, liście mięty, kiełbasę i duś na małym ogniu przez 15-20 minut.
Krok 6
Wymieszaj z bobem, gotuj do miękkości. Tuż przed końcem gotowania dodaj usmażony na chrupko boczek.
Krok 7
Udekoruj potrawę posiekaną natką pietruszki i podawaj na stół razem z pieczywem.
Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej