Kataloński bób z Chorizo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kataloński bób z Chorizo

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

2 łyżki

3 sztuki

6 szklanek

0.5 kilograma

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób oczyść, przepłucz i ugotuj na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź obierz ze skórek.

Krok 2

W osobnym garnku zalej kiełbasę Chorizo ok. 1 litrem wody i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

Krok 3

Osącz, kiełbasę pokrój w plasterki, wywar pozostały po gotowaniu odstaw.

Krok 4

Boczek potnij w kosteczkę i usmaż na chrupko, zdejmij z patelni, a na wytopionym tłuszczu zeszklij posiekany drobno czosnek.

Krok 5

Podlej winem i wywarem z kiełbasy, dodaj przyprawy, liście mięty, kiełbasę i duś na małym ogniu przez 15-20 minut.

Krok 6

Wymieszaj z bobem, gotuj do miękkości. Tuż przed końcem gotowania dodaj usmażony na chrupko boczek.

Krok 7

Udekoruj potrawę posiekaną natką pietruszki i podawaj na stół razem z pieczywem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Spaghetti bolognese
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej