Brownie z orzechami laskowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brownie z orzechami laskowymi

Autor: Agnieszka Stępińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 szklanki

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę i masło wkładam do miseczki, którą ustawiam na garnku z gotującą się wodą. Powoli rozpuszcza, aż obydwa składniki się połączą.

Krok 2

Orzechy podprażam około 6 minut na suchej patelni a następnie przekładam do woreczka i tłukę tłuczkiem do mięsa aby je rozdrobnić.

Krok 3

Do drugiej miski wsypuję cukier do którego wbijam jajka.

Krok 4

Całość miksuję około 4 minut mikserem na najwyższych obrotach.

Krok 5

Do masy jajecznej powoli wlewam rozpuszczone masło z czekoladą. Miksuje chwilę do połączenia składników.

Krok 6

Dodaję kakao i mąkę. Miksuję jeszcze przez chwilę.

Krok 7

Dodaję potłuczone orzechy laskowe i mieszam.

Krok 8

Masę wylewam na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę.

Krok 9

Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

14

Opinie o przepisie

  • Monika Milewska

    Monika Milewska , 04.07.2015

    Tylko ile tej mąki to już nie jest napisane. Swoją drogą nie jest to najlepszy przepis. Ten, z którego korzystam jest lepszy.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brownie z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brownie z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brownie z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brownie z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brownie z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brownie z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brownie z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brownie z orzechami laskowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej