Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
56 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wafli wytnij nożem z ząbkami 2 trójkąty różnej szerokości – to żagle.

Krok 2

Nałóż sporą ilość bitej śmietany na dno waflowego koszyczka.

Krok 3

Na środku umieść maszt z waflowej rurki.

Krok 4

Obok masztu połóż po jednej kulce lodów brzoskwiniowych i ananasowych.

Krok 5

Przyłóż do masztu dwa żagle, wbijając je w lody tak, aby się dobrze trzymały.

Krok 6

Rozpuszczoną polewą namaluj na lodach oczka i uśmiechnięte buzie marynarzy. Deser z lodami udekoruj drażetkami i piankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka"Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka"

Szukasz ciekawego sposobu na podanie smacznych lodów? Tym razem przygotuj takie, które swoim kształtem będą przypominały żaglówkę. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na lody tropikalne z wafelkami. Co ważne, ich przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane. Waflowy koszyczek świetnie będzie odzwierciedlał kształt łódki. Efektownym sposobem jest stworzenie marynarzy z dwóch kulek lodów, które możesz dowolnie ozdabiać. Małe ciasteczka mogą posłużyć za czapki, natomiast różyczki z bitej śmietany za bujne fryzury. Z kolei drażetki w niebieskich skorupkach będą idealnie imitowały wodę. Dzięki wafelkom słodki smak lodów nie zdominuje całego deseru. Przygotuj z nich trójkątny maszt, który powinien być przymocowany do rurek waflowych. Do jego dekoracji możesz wykorzystać dowolne polewy lub kolorowe pisaki spożywcze. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić wygląd tego deseru lodowego, użyj np. listków świeżych ziół – sprawdzi się mięta lub melisa – oraz puszystych pianek. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem.