Budyniowe babeczki z borówkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

35

523 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

625 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1393 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

0.3 szklanki

100 gramów

1.5 łyżki

1 sztuka

100 gramów

masa:

1 opakowanie

2 szklanki

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C jeśli masz piekarnik z termoobiegiem). W misce wymieszaj wszystkie składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, serek śmietankowy z Kasią wyłączając jajko (użyjesz go później, by przykryć warstwę ciasta). Zagnieć szybko ciasto.

Budyniowe babeczki z borówkami - Krok 1

Krok 2

Rozwałkuj ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką i wytnij w nim 6 kółek (9-10 cm), trochę większych od ram otworu na muffiny (możesz użyć do tego szklanki). Umieść ciasto w tacy posmarowanej Kasią.

Budyniowe babeczki z borówkami - Krok 2

Krok 3

Natnij brzeg ciasta co 5 mm, na około 3 cm głęboki. Uzyskasz w ten sposób małe pasy wokół całej powierzchni. By stworzyć płatki słonecznika, musisz przekręcić każde 2 paski wokół koła.

Budyniowe babeczki z borówkami - Krok 3

Krok 4

Posmaruj ozdobny brzeg ubitym jajkiem. Piecz w 200 ° C (180 ° C jeśli masz piekarnik z termoobiegiem) przez około 15 minut.

Budyniowe babeczki z borówkami - Krok 4

Krok 5

Gotuj sos z proszku z mlekiem według instrukcji na opakowaniu (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj trochę mleka). Ostudź go delikatnie i umieść na wierzchu upieczonego ciasta.

Budyniowe babeczki z borówkami - Krok 5

Krok 6

Udekoruj borówkami (opłukanymi i wysuszonymi na papierowym ręczniku).

Budyniowe babeczki z borówkami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Bartek Caspersky

    Bartek Caspersky, 07.05.2020

    Osobiście nie polecam dodawania 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia a na spokojnie 0,5 łyżeczki maksymalnie 1łyżeczkę. Ciasto wtedy będzie miłe i chrupiące ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyniowe babeczki z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyniowe babeczki z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyniowe babeczki z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyniowe babeczki z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyniowe babeczki z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyniowe babeczki z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyniowe babeczki z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Muffinki marchewkowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Budyniowe babeczki z borówkamiBudyniowe babeczki z borówkami

Borówki o cierpkim posmaku przełamią słodycz gęstego budyniowego kremu. Dzięki takiej kompozycji przygotujesz znakomicie smakujący deser. Pierwszym krokiem do upieczenia babeczek z tego przepisu jest wyrobienie kruchego ciasta. W dużej misce wymieszaj mąkę przesianą z proszkiem, cukier puder, kostkę do pieczenia oraz serek, który nada wypiekowi śmietankowego smaku. Szybko zagnieć ciasto o jednolitej konsystencji i rozwałkuj je na dość cienki placek. Następnie za pomocą szklanki wycinaj z niego kółka o średnicy nieco większej niż otwory w blaszce na muffiny. Kółeczka z ciasta umieść w formie i ponacinaj ich brzegi tak, aby po upieczeniu przypominały płatki kwiatów. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Babeczki wstaw do piekarnika i upiecz na złoty kolor. Budyń waniliowy ugotuj według przepisu na opakowaniu, ostudź i wlej do upieczonych kruchych spodów. Na wierzchu umieść opłukane wcześniej borówki. Możesz także zastąpić je innymi owocami, np. malinami lub jagodami. Upiecz pyszną przekąskę z naszym przepisem na budyniowe babeczki z borówkami.