
Składniki
280 gramów
30 gramów
80 gramów
2 sztuki
150 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę rozdrobnij za pomocą noża, podziel na dwie części.

Krok 2
W misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.

Krok 3
Do mieszanki suchych składników dodaj wodę gazowaną, jajka, olej i jedną cześć rozdrobnionej czekolady. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą rózgi.

Krok 4
Ciasto przełóż do papilotek lub silikonowych foremek do ¾ wysokości. Wierzch muffinek posyp pozostałą częścią czekolady.

Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piecz 20 min.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffinki
Muffinki to propozycja dla każdego miłośnika deserów o wyrazistym czekoladowym smaku. Jeśli należycie do grupy czekoladowych smakoszy – przygotujcie muffinki według naszego przepisu. Nie wymagają zbyt wielu składników – wystarczy mąka, kakao, cukier, jajka, woda, olej, proszek do pieczenia oraz obowiązkowo czekolada. Ciastka będą gotowe już po 20 minutach pieczenia, wypełniając cały dom kuszącym aromatem czekolady i kakao. Spróbujcie, a z pewnością muffinki zagoszczą na stałe na waszych stołach.
Dla kogo?
Dla każdego zwolennika mocno czekoladowych deserów.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na domowe imprezy i świąteczne spotkania w rodzinnym gronie!
Czy wiesz, że?
Muffinki są wyjątkowo popularnym deserem w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Tradycyjnie przygotowywane są z różnymi dodatkami np. orzechami, bakaliami czy rodzynkami. Spotkacie także przepisy na muffinki w wersji wytrawnej, z mięsnym lub warzywnym farszem.
Dla urozmaicenia:
Muffinki możecie posypać cukrem pudrem oraz rodzynkami.































