Drożdżowe bułeczki z pietruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki z pietruszką

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

400 gramów

2 łyżki

20 gramów

40 gramów

2 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielić pszenicę i natkę pietruszki (lub pokruszyć kostki Knorr) - odstawić.

Krok 2

Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i wody - poczekać, aż zacznie pracować.Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min.

Krok 3

Podzielić na 9-10 części, uformować wałeczki. Zawinąć w kształt bułeczki. Odstawić na 15 min. do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 20min (do zarumienienia)

magnolia0joaska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej