Ostry boczek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostry boczek

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek umieść w małym garnku i zalej wodą. Dodaj kostkę Rosół wołowy Knorr i zagotuj.

Krok 2

Posiekaj ćwiartkę cebuli, imbir pokrój i wraz z wódką dodaj do boczku. Gotuj do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i duś przez około godzinę. Wyjmij boczek i poczekaj do momentu, gdy ostygnie.

Krok 3

Zimne mięso pokrój w plastry. Chilli posiekaj drobno, wymieszaj z olejem i usmaż na dużym ogniu.

Krok 4

Na osobnej patelni rozgrzej ziarna pieprzu (do wydzielenia się specyficznego aromatu), po czym rozgnieć je wałkiem lub w moździerzu.

Krok 5

Mięso włóż do miski, wymieszaj z chilli, pieprzem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Podawaj na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostry boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostry boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostry boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostry boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostry boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostry boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostry boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostry boczek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej