
Składniki
50 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek umieść w małym garnku i zalej wodą. Dodaj kostkę Rosół wołowy Knorr i zagotuj.
Krok 2
Posiekaj ćwiartkę cebuli, imbir pokrój i wraz z wódką dodaj do boczku. Gotuj do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i duś przez około godzinę. Wyjmij boczek i poczekaj do momentu, gdy ostygnie.
Krok 3
Zimne mięso pokrój w plastry. Chilli posiekaj drobno, wymieszaj z olejem i usmaż na dużym ogniu.
Krok 4
Na osobnej patelni rozgrzej ziarna pieprzu (do wydzielenia się specyficznego aromatu), po czym rozgnieć je wałkiem lub w moździerzu.
Krok 5
Mięso włóż do miski, wymieszaj z chilli, pieprzem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Podawaj na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej