Ostry boczek

Autor: tommy tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

0

1 sztuka

0.5 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek umieść w małym garnku i zalej wodą. Dodaj kostkę Rosół wołowy Knorr i zagotuj.

Krok 2

Posiekaj ćwiartkę cebuli, imbir pokrój i wraz z wódką dodaj do boczku. Gotuj do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i duś przez około godzinę. Wyjmij boczek i poczekaj do momentu, gdy ostygnie.

Krok 3

Zimne mięso pokrój w plastry. Chilli posiekaj drobno, wymieszaj z olejem i usmaż na dużym ogniu.

Krok 4

Na osobnej patelni rozgrzej ziarna pieprzu (do wydzielenia się specyficznego aromatu), po czym rozgnieć je wałkiem lub w moździerzu.

Krok 5

Mięso włóż do miski, wymieszaj z chilli, pieprzem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Podawaj na zimno.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej