Buraczkowy biszkopt

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

45

179 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

332 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

651 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

4 sztuki

50 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kasię roztop w rondelku.

Buraczkowy biszkopt - Krok 1

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kwaskiem cytrynowym i imbirem. Buraki wymieszaj z rozpuszczoną Kasią.

Buraczkowy biszkopt - Krok 2

Krok 3

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawaj po jednym żółtku.

Buraczkowy biszkopt - Krok 3

Krok 4

Do masy jajecznej dodaj najpierw masę buraczaną, a następnie mąkę z dodatkami.

Buraczkowy biszkopt - Krok 4

Krok 5

Dno tortownicy o średnicy 24 cm posmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia, boków nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 180 st.C.

Buraczkowy biszkopt - Krok 5

Krok 6

Na wystudzonym cieście połóż papierową, albo szydełkową serwetkę i posyp cukrem pudrem. Delikatnie zdejmij serwetkę z ciasta.

Buraczkowy biszkopt - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 11.05.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena  Smulska

    Marlena Smulska , 24.05.2018

    Pyszne. Tylko szkoda że mi nie wyszło to ciasto tak bardzo czerwone jak u państwa na zdjęciu. Ale tak to bardzo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Cieslak

    Paulina Cieslak, 26.01.2017

    Jestem milo i smacznie zaskoczona. Ciasto wyszlo super, a smakowalo jeszcze lepiej (znajomi byli zachwyceni)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jowita Żyła

    Jowita Żyła, 25.12.2016

    zrobiłam ...bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jowita Żyła

    Jowita Żyła, 25.12.2016

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jowita Żyła

    Jowita Żyła, 25.12.2016

    pyszne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Cebula

    Ryszard Cebula, 25.12.2016

    Ok nic dodać nic ująć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Uzarewicz

    Katarzyna Uzarewicz, 23.10.2016

    Zrobiłam. Bardzo smaczne. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Buraczkowy biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Buraczkowy biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Buraczkowy biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Buraczkowy biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Buraczkowy biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Buraczkowy biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Buraczkowy biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Blok czekoladowy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Buraczkowy biszkoptBuraczkowy biszkopt

Pyszny, puszysty biszkopt domowej roboty to dobre rozwiązanie, kiedy masz ochotę coś słodkiego. Doskonale sprawdza się podczas podwieczorków, jako dodatek do kawy czy herbaty. Z naszym przepisem zrobisz go nie tylko w sposób szybki, ale też inny niż zwykle. Buraczkowy biszkopt to propozycja dla wszystkich, którzy lubią przyrządzać słodycze na bazie warzyw. Słodki smak buraka bardzo dobrze komponuje się w cieście z lekko pikantnym imbirem. Dzięki takiemu połączeniu biszkopt staje się bardziej wyrazisty w smaku niż jego klasyczna wersja. Intensywność buraka w biszkopcie możesz zmieniać według uznania, trąc go na tarce o większych lub mniejszych oczkach. Dodatkowo burak nadaje ciastu przyjemny, lekko czerwony kolor. Finezyjny wzorek na powierzchni ciasta możesz zrobić cukrem pudrem, ale też z powodzeniem sprawdzi się również cynamon, ciemna czekolada lub biały lukier. Wypiek podawaj z dżemem lub słodkim twarożkiem. Upiecz buraczkowy biszkopt i przekonaj się, jaki jest dobry i uniwersalny.