Grillowane ziemniaki cebulowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane ziemniaki cebulowe

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło mieszamy z rozkruszona kostka cebulową.

Krok 2

Ziemniaki myjemy porządnie najlepiej szczoteczką do warzyw, obgotowujemy w mundurkach ok 7-10 min.

Krok 3

Układamy na kawałkach folii aluminiowej. Na każdym ziemniaku układamy spory wiórek masła smakowego, oprószamy sola i pieprzem, zawijamy szczelnie.

Krok 4

Ziemniaki układamy na grillu lub wkładamy do grillowego żaru na ok 15-20min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane ziemniaki cebulowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane ziemniaki cebulowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane ziemniaki cebulowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane ziemniaki cebulowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane ziemniaki cebulowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane ziemniaki cebulowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane ziemniaki cebulowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane ziemniaki cebulowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej