Cebularze

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

20 gramów

0.5 szklanki

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

5 sztuk

10 dekagramów

3 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozmącone jajka połączone z roztopioną Kasią oraz mlekiem, sól. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy masę.

Krok 2

Ciasto wyrabiamy i formujemy kulkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.

Krok 3

Cebule i pieczarki przesmażamy na patelni (osobno), szynkę kroimy w kostkę.

Krok 4

Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy na 6 części, z którym formujemy kulki. Układamy je na blaszce rozciągając i robiąc w środki miejsce na farsz (można to zrobić spodem od szklanki).

Krok 5

Brzegi wysmarować rozkłóconym jajkiem a do środka nałożyć farsz (pieczarki, szynka, cebula, ser). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Piec przez 20-25 min. do momentu uzyskania złotego koloru. Podawać na ciepło.

2

Opinie o przepisie

  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 04.04.2016

    Anna słusznie zauważyłaś, że przy drożdżach jest pomyłka w gramaturze. Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Przepis jest już poprawiony.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wierzbicka

    Anna Wierzbicka, 04.04.2016

    Czy z drożdżami to nie pomyłka czasem??? ... chyba 2 dag być powinno; przepis sformułowany dość niedbale.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cebularze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cebularze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cebularze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cebularze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cebularze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cebularze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cebularze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej