Chałka z rodzynkami - przepis

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

793

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

210 mililitrów

5 gramów

2 sztuki

300 gramów

45 gramów

5 gramów

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, sól, cukier, żółtka oraz ciepłe mleko. Wszystko razem wyrabiamy ok. 10-12 min. (jeśli ciasto po tym czasie będzie mocno luźne, można dodać trochę mąki). Pod koniec wyrabiania dodajemy Kasię i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Następnie dodajemy rodzynki i chwilę wyrabiamy do ich połączenia z ciastem.

Krok 2

Ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miseczki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1,5 godz. Napuszone ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i odgazowujemy, tzn. chwilę wyrabiamy, aby nie było w nim powietrza.

Krok 3

Dzielimy na trzy równe części i z każdej kształtujemy wałek o dł. 35 cm. Wałeczki kładziemy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie i zlepiamy górne końce razem, zawijając lekko pod spód. Następnie zawijamy jak warkocz. Końce zlepiamy i zawijamy pod spód chałki.

Krok 4

Bułkę zostawiamy do napuszenia ok. 40 min, przykrywając ściereczką. Napuszoną smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką wody i smarujemy, następnie obsypujemy płatkami migdałowymi.

Krok 5

Pieczemy w temp. 200 C do złotego koloru. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chałka z rodzynkami - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chałka z rodzynkami - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chałka z rodzynkami - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chałka z rodzynkami - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chałka z rodzynkami - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chałka z rodzynkami - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chałka z rodzynkami - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Paluchy serowe do piwa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej