Chińskie ciasteczka ryżowe - Chinese rice cookies

Autor: Ostra Słodko

ratingratingratingratingrating

6

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

125 gramów

1 szczypta

10 dekagramów

2 łyżki

0.4 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki mieszamy razem. Wyrabiamy.

Krok 2

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Krok 3

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (trochę urosną).

Krok 4

W każdej kulce robimy wgłębienie na polewę. Pieczemy w temperaturze 180ºC aż do uzyskania złotego koloru ( ja piekłam 15 minut z termoobiegiem ).

Krok 5

Po wyciągnięciu dołeczki napełniamy polewą.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej