Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
240 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

0.5 szklanki

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek posiekaj, a liście kolendry oderwij od łodygi. Pokrój drobno chili. Następnie przesiej mąkę przez sito.

Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala - Krok 1

Krok 2

Połącz wodę, proszek do pieczenia, przyprawę Garam Masala Knorr, jedną łyżkę oleju, kwaśne mleko, cukier oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Powinieneś otrzymać dość elastyczne ciasto. Powstałą masę dobrze wyrób na desce, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto zroluj w kulę i posmaruj z wierzchu olejem.

Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala - Krok 2

Krok 3

Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 20–30 minut. Po tym czasie podziel je na kilka części. Podsypując mąką, zagnieć ciasto kolejny raz, ułóż na tacce, przykryj folią spożywczą i odłóż ponownie na ok. 10–15 minut.

Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala - Krok 3

Krok 4

Na stolnicy rozrzuć trochę posiekanego czosnku, chili, czarnuszki oraz kilka całych listków kolendry. Ułóż na tym kulę ciasta i cienko rozwałkuj, aby składniki wkleiły się w jego strukturę.

Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala - Krok 4

Krok 5

Cienki placek delikatnie skrop z wierzchu wodą i ułóż na średnio rozgrzanej żeliwnej patelni. Piecz ok. 6 minut. Po tym czasie odwróć placek, opiekając go z drugiej strony, lub umieść ją w mocno rozgrzanym piekarniku. Stopień wypieczenia musisz sam kontrolować. Placek powinien być rumiany z obu stron. Kilka mocniej przypieczonych miejsc na placku to normalna sytuacja.

Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gorący chlebek oddawaj ze świeżym masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Chaczapuri - VIDEO
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chlebek naan ze szczyptą Garam MasalaChlebek naan ze szczyptą Garam Masala

Klasycznymi dodatkami, bez których większość Hindusów nie wyobraża sobie potrawy, są ryż oraz chlebek naan — zwany również plackiem naan, ze względu na swój wygląd. Chrupki, a jednocześnie miękki, świetnie pasuje do większości dań indyjskich ze względu na delikatny smak, który podkreśla charakterystyczną wyrazistość kuchni z tego regionu. Można go jeść osobno, jak również wykorzystywać jako swoistą łyżkę, na którą nabiera się np. curry albo chicken masalę. Magia chlebka naan leży właśnie w tym, że każdy traktuje i przygotowuje go po swojemu — zachęcamy do tego, byś i ty znalazł swój sposób!

Dla kogo?

Dla osób, które lubią bezkompromisowe podejście do egzotycznych kuchni, a także dla tych, którzy chcą zastąpić tradycyjny chleb czymś egzotycznym.

Na jakie okazje?

Chlebek naan stanowi świetny dodatek do prawie każdego dania, dlatego nada się na śniadanie, jako przystawka na obiad, na kolację, do pracy. Przygotowany na słodko może stanowić również słodką przekąskę.

Czy wiesz, że?

W Indiach placek naan ma zazwyczaj kształt kropli wody i wypieka się go w piecu zwanym tandoor. W Polsce człon „tandoor: jest często mylnie brany za nazwę potrawy.

Dla urozmaicenia:

Gorący chlebek naan świetnie współgra z gorącym masłem.