Chruściki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chruściki

Autor: Aandzia Andzia

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

0.5 sztuki

1 łyżka

5 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka, cukier, cukier waniliowy utrzeć, dodać śmietanę i rozpuszczony tłuszcz. Do masy dodać wódkę, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Krok 2

Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinać pasy o szerokości około 3cm , następnie pasy podzielić na około 10cm kawałki i na każdym jednym zrobić po środku niewielkie nacięcie, przez które należy wywrócić wycięte ciasto.

Krok 3

Gotowe "powykręcane" chruściki wrzucać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Na koniec posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chruściki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chruściki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chruściki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chruściki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chruściki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chruściki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chruściki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chruściki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej