
Składniki
1 szklanka
1 łyżka
250 mililitrów
3 sztuki
130 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
200 gramów
0.5 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj mleko z cukrem, masłem i ziarnami wanilii.
Krok 2
Mąkę przesiej, dodaj do mleka i wymieszaj na gładkie ciasto. Dodaj żółtka i wymieszaj.
Krok 3
Przełóż ciasto do woreczka służącego do wyciskania z nakładką w kształcie gwiazdy.
Krok 4
Wyciskaj paski ciasta do oleju rozgrzanego do 180 stopni. Smaż do czasu, gdy staną się złocisto-brązowe. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
Przygotuj sos: podgrzej mleko skondensowane, wrzuć czekoladę i utrzyj na jedwabistą masę. Dolej rumu do smaku, wymieszaj. Churros podaj z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej