
Składniki
1 szklanka
1 łyżka
250 mililitrów
3 sztuki
130 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
200 gramów
0.5 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj mleko z cukrem, masłem i ziarnami wanilii.
Krok 2
Mąkę przesiej, dodaj do mleka i wymieszaj na gładkie ciasto. Dodaj żółtka i wymieszaj.
Krok 3
Przełóż ciasto do woreczka służącego do wyciskania z nakładką w kształcie gwiazdy.
Krok 4
Wyciskaj paski ciasta do oleju rozgrzanego do 180 stopni. Smaż do czasu, gdy staną się złocisto-brązowe. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
Przygotuj sos: podgrzej mleko skondensowane, wrzuć czekoladę i utrzyj na jedwabistą masę. Dolej rumu do smaku, wymieszaj. Churros podaj z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej


























