Gruszki w sosie szafranowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gruszki w sosie szafranowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 łyżka

0.75 szklanki

4 gramy

1 opakowanie

4 sztuki

4 sztuki

0.25 szklanki

2 sztuki

60 sztuk

0.5 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Orzeszki ułóż na blachę do pieczenia, posyp cukrem i wstaw do piekarnika. Praż 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 2

Po wyjęciu z piekarnika wysyp pistacje na natłuszczoną patelnię i ostudź, a następnie posiekaj.

Krok 3

Gruszki obierz zachowując ogonki. Od spodu usuń gniazda nasienne. Umieść gruszki w rondlu, wlej sok pomarańczowy i dodaj cukier, szafran sproszkowany oraz kilka jego pręcików. Płyn powinien przykrywać owoce.

Krok 4

Zakryj garnek i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 20 minut. Odstaw rondel, by zawartość przestygła do temperatury pokojowej, po czym przykryj folią i wstaw na 24 godziny do lodówki.

Krok 5

Ser wymieszaj z bitą śmietaną i połową pokruszonych pistacji. Osącz gruszki zachowując płyn. Każdą pokrój poziomo na pół, wypełnij serową mieszanką i kilkoma kawałkami pistacji. Przykryj górną połową.

Krok 6

Każdą gruszkę ułóż na talerzu, polewając pomarańczowo-szafranowym sosem.

Krok 7

Posyp pręcikami szafranu, tłuczonym zielonym pieprzem i ozdób płatkami migdałów, kawałkami laski wanilii i łodyżką mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Kruche z serem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej