
Składniki
1 litr
1 łyżka
0.75 szklanki
4 gramy
1 opakowanie
4 sztuki
4 sztuki
0.25 szklanki
2 sztuki
60 sztuk
0.5 szklanki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Orzeszki ułóż na blachę do pieczenia, posyp cukrem i wstaw do piekarnika. Praż 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 2
Po wyjęciu z piekarnika wysyp pistacje na natłuszczoną patelnię i ostudź, a następnie posiekaj.
Krok 3
Gruszki obierz zachowując ogonki. Od spodu usuń gniazda nasienne. Umieść gruszki w rondlu, wlej sok pomarańczowy i dodaj cukier, szafran sproszkowany oraz kilka jego pręcików. Płyn powinien przykrywać owoce.
Krok 4
Zakryj garnek i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 20 minut. Odstaw rondel, by zawartość przestygła do temperatury pokojowej, po czym przykryj folią i wstaw na 24 godziny do lodówki.
Krok 5
Ser wymieszaj z bitą śmietaną i połową pokruszonych pistacji. Osącz gruszki zachowując płyn. Każdą pokrój poziomo na pół, wypełnij serową mieszanką i kilkoma kawałkami pistacji. Przykryj górną połową.
Krok 6
Każdą gruszkę ułóż na talerzu, polewając pomarańczowo-szafranowym sosem.
Krok 7
Posyp pręcikami szafranu, tłuczonym zielonym pieprzem i ozdób płatkami migdałów, kawałkami laski wanilii i łodyżką mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej