
Składniki
24 sztuki
2 łyżki
4 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki obierz ze skorupek, usuń żyłki, opłucz w zimnej wodzie.
Krok 2
Pozostały czosnek podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy i masła*.
Krok 3
Włóż krewetki, smaż po ok. 1,5 min z każdej strony, tak by były różowe i pozbawione przezroczystości.
Krok 4
Usmażone krewetki skrop sokiem z jednej cytryny. Podawaj natychmiast z cząstkami drugiej cytryny, masłem i grzankami. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 5
Ząbek czosnku utrzyj z przyprawą Knorr i wymieszaj z krewetkami. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































