
Składniki
24 sztuki
2 łyżki
4 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki obierz ze skorupek, usuń żyłki, opłucz w zimnej wodzie.
Krok 2
Pozostały czosnek podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy i masła*.
Krok 3
Włóż krewetki, smaż po ok. 1,5 min z każdej strony, tak by były różowe i pozbawione przezroczystości.
Krok 4
Usmażone krewetki skrop sokiem z jednej cytryny. Podawaj natychmiast z cząstkami drugiej cytryny, masłem i grzankami. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 5
Ząbek czosnku utrzyj z przyprawą Knorr i wymieszaj z krewetkami. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej