
Składniki
24 sztuki
2 łyżki
4 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki obierz ze skorupek, usuń żyłki, opłucz w zimnej wodzie.
Krok 2
Pozostały czosnek podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy i masła*.
Krok 3
Włóż krewetki, smaż po ok. 1,5 min z każdej strony, tak by były różowe i pozbawione przezroczystości.
Krok 4
Usmażone krewetki skrop sokiem z jednej cytryny. Podawaj natychmiast z cząstkami drugiej cytryny, masłem i grzankami. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 5
Ząbek czosnku utrzyj z przyprawą Knorr i wymieszaj z krewetkami. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej