Ciacho z makiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

491 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

2 szklanki

4 sztuki

1 szklanka

2 łyżeczki

2 łyżki

krem:

25 dekagramów

0.5 szklanki

5 dekagramów

0.75 szklanki

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 opakowania

0.5 opakowania

0.5 opakowania

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak sparzyć i zostawić na noc. Następnego dnia zmielić.

Krok 2

Kasię ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku oraz cukier waniliowy.

Krok 3

Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem oraz śmietanę.

Krok 4

Na końcu ciasto delikatnie mieszamy z pianą z białek.

Krok 5

Mak ucieramy z cukrem i miodem.

Krok 6

Dodajemy żółtka, śmietankę i schłodzoną rozpuszczoną wcześniej Kasię.

Krok 7

Dorzucamy bakalie oraz olejek migdałowy.

Krok 8

Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką blaszkę.

Krok 9

Na cieście równo rozprowadzamy masę makową, na masę możemy pokruszyć kruszonkę.

Krok 10

Po wystudzeniu można ciasto jeszcze ozdobić lukrem i pokruszonymi orzechami. UWAGA! W wersji dla leniwych świetnie sprawdza się gotowa masa makowa :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciacho z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciacho z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciacho z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciacho z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciacho z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciacho z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciacho z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej