Ciacho z makiem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

491 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.75 szklanki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżeczki

0 gramów

2 szklanki

krem:

0.5 szklanki

0.5 opakowania

0.5 szklanki

0.5 opakowania

0.5 opakowania

25 dekagramów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak sparzyć i zostawić na noc. Następnego dnia zmielić.

Krok 2

Kasię ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku oraz cukier waniliowy.

Krok 3

Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem oraz śmietanę.

Krok 4

Na końcu ciasto delikatnie mieszamy z pianą z białek.

Krok 5

Mak ucieramy z cukrem i miodem.

Krok 6

Dodajemy żółtka, śmietankę i schłodzoną rozpuszczoną wcześniej Kasię.

Krok 7

Dorzucamy bakalie oraz olejek migdałowy.

Krok 8

Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką blaszkę.

Krok 9

Na cieście równo rozprowadzamy masę makową, na masę możemy pokruszyć kruszonkę.

Krok 10

Po wystudzeniu można ciasto jeszcze ozdobić lukrem i pokruszonymi orzechami. UWAGA! W wersji dla leniwych świetnie sprawdza się gotowa masa makowa :)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej