Ciasteczka orzechowe z czekoladą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

45

344 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

570 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

70 gramów

70 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym.

Krok 2

Dodaj posiekaną Kasię i śmietanę.

Krok 3

Wszystko razem szybko zagnieć i wstaw na 60 minut do lodówki.

Krok 4

Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i pokrój na prostokąty o wielkości 3x4 cm.

Krok 5

Ciasteczka układaj na posmarowanej Kasią i obsypanej mąką blaszce i piecz w 180 stopniach C około 15 minut.

Krok 6

Na wystudzonych ciasteczkach układaj po kilka orzeszków lub migdałów i polewaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka orzechowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka orzechowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka orzechowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka orzechowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka orzechowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka orzechowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka orzechowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka orzechowe z czekoladąCiasteczka orzechowe z czekoladą

Masz mało czasu i ochotę na coś słodkiego? Upiecz ciasteczka orzechowe z czekoladą – są chrupiące i pyszne. Przygotuj kruche ciasto – żeby było udane, dodaj do niego zimne składniki, a następnie dodatkowo schłódź w lodówce, zawinięte w folię spożywczą, by nie wyschło. Rozwałkuj je i wytnij dowolne kształty albo pokrój w prostokąty. Kiedy ciasteczka będą się już piekły, przygotuj polewę czekoladową, np. na bazie śmietanki kremówki (30% lub 36%), posiekanej czekolady mlecznej oraz gorzkiej. Sprawdzi się także sama czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej – polej nią ciastka (lub wykorzystaj do tego rękaw cukierniczy), a na ich wierzchu ułóż swoje ulubione orzechy, np. laskowe, włoskie lub ziemne. Żeby były bardziej chrupiące, upraż je na suchej patelni. Ciasteczka orzechowe mogą być świetnym dodatkiem do czekoladowych i śmietankowych lodów albo kremowych deserów. Przygotuj je przy najbliższej okazji. Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością!