Ciasteczka serowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

79

470 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

693 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1738 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

150 gramów

125 gramów

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

260 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180 st.C. W misce utrzyj mikserem miękką Kasię z dwoma rodzajami cukru i cukrem wanilinowym.

Krok 2

Ciągle ucierając dodaj twaróg, startą z limonek skórkę i jajko.

Krok 3

Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko razem wymieszaj.

Krok 4

Na koniec dodaj rodzynki. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 5

Łyżeczką nabieraj porcje ciasta i wykładaj na blaszkę zachowując kilkucentymetrowe odstępy.

Krok 6

Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż staną się złote tzn. około 12 minut.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka KACHEL

    Agnieszka KACHEL, 28.01.2020

    bardzo fajny przepis... szybko i pysznie... dodam orzechy następnym razem...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Stępień

    Natalia Stępień, 03.11.2018

    konsystencja jest tak luźna że wszystkie się ze sobą zlewają :-\

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciastka 'Momenty'
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka seroweCiasteczka serowe

Wśród przygotowywanych przez Ciebie słodkich przekąsek powinny pojawić się ciasteczka serowe. Kruche, o wyrazistym smaku wanilii doskonale skomponują się z kawą, kakao lub owocową herbatą. Sekretem ich smaku jest odpowiednio przygotowana masa. Jej bazą powinna być kostka do pieczenia, dokładnie utarta z kilkoma rodzajami cukru. Sięgnij po biały, brązowy oraz waniliowy. Opcjonalnie wykorzystaj również cukier puder. Gdy ucierana kostka zyska gładką konsystencję, stopniowo dodawaj do niej pozostałe składniki. W ciasteczkach sprawdzi się twaróg lub serki homogenizowane o neutralnym smaku (np. waniliowe lub śmietankowe). Dla kontrastu smakowego do całości dodać możesz także skórkę z limonki lub cytryny. Wypiek wyjdzie kruchy, jeśli mąkę połączysz z sodą oczyszczoną. Ciasteczka serowe uformuj w dowolne kształty. Po upieczeniu powinny wyjść złociste. Do ich dekoracji możesz wykorzystać kandyzowaną pomarańczę lub pozostałą skórkę z limonki. Co sądzisz o tej propozycji na słodką przekąskę? Bardzo cenimy Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu.