Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
334 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

150 gramów

100 gramów

200 gramów

4 sztuki

3 łyżki

250 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżeczki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnuszku wymieszaj kawę z miodem. Zagotuj, pozostaw do ostygnięcia, następnie wlej koniak.

Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - Krok 1

Krok 2

W dużym naczyniu wymieszaj jajka z cukrem i olejem.

Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - Krok 2

Krok 3

W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, goździkami, imbirem, orzechami i rodzynkami.

Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - Krok 3

Krok 4

Do naczynia z jajkami, cukrem i olejem dokładaj stopniowo mąkę z dodatkami oraz kawę z miodem i ucieraj, aż powstanie gładkie ciasto (można mikserem).

Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - Krok 4

Krok 5

Gotowe ciasto włóż do natłuszczonej formy i piecz przez godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Szymon Śniosek

    Szymon Śniosek , 07.02.2017

    fajne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekach - aromatyczne ciasto świąteczne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej