Ciasteczka zbożowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

5 łyżek

2 łyżeczki

0.5 szklanki

3.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzeć z cukrem pudrem.

Krok 2

Po czym dodać roztopioną Kasię z miodem (wystudzoną).

Krok 3

Następnie dodać mąkę i śmietanę z sodą.

Krok 4

Ucierać do uzyskania jednolitej masy.

Krok 5

Po czym dodać ziarna sezamu, słonecznika oraz orzechy.

Krok 6

Formować kuleczki lekko spłaszczone i układać na wysmarowaną blachę tłuszczem.

Krok 7

Piec w temp. 200 st. C ok. 15-20 min.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka zbożoweCiasteczka zbożowe

Ciasteczka zbożowe to doskonała słodka przekąska, którą z powodzeniem możesz zastąpić drugie śniadanie – wystarczy np. podać je z jogurtem i świeżymi owocami sezonowymi. Słodycze te są chrupiące, o orzechowo-miodowym posmaku, a ich uniwersalność sprawia, że da się je upiec z różnymi dodatkami. Według przepisu do ciasteczek należy dodać sezam, ziarna słonecznika i orzechy włoskie, ale będą pasować też wiórki kokosowe oraz posiekane migdały. Najpierw jednak dokładnie połącz wszystkie składniki na ciasto, czyli m.in. jajka, cukier, miód i mąkę, a następnie wyrób je na jednolitą masę. Jeśli miód jest już scukrzony, podgrzej go delikatnie, by odzyskał płynną konsystencję – możesz też zastąpić go syropem klonowym albo syropem z agawy. Na koniec wsyp do połączonych składników orzechy oraz pozostałe składniki, formując z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczaj je, układaj na blaszce i piecz do momentu, aż zyskają złocisty kolor. Przygotuj ciasteczka zbożowe według naszego przepisu i podziel się nimi z bliskimi.