Ciasteczka zbożowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

3.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 opakowania

2 sztuki

5 łyżek

0.5 szklanki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzeć z cukrem pudrem.

Krok 2

Po czym dodać roztopioną Kasię z miodem (wystudzoną).

Krok 3

Następnie dodać mąkę i śmietanę z sodą.

Krok 4

Ucierać do uzyskania jednolitej masy.

Krok 5

Po czym dodać ziarna sezamu, słonecznika oraz orzechy.

Krok 6

Formować kuleczki lekko spłaszczone i układać na wysmarowaną blachę tłuszczem.

Krok 7

Piec w temp. 200 st. C ok. 15-20 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka zbożowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Faworki (chrust)
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka zbożoweCiasteczka zbożowe

Ciasteczka zbożowe to doskonała słodka przekąska, którą z powodzeniem możesz zastąpić drugie śniadanie – wystarczy np. podać je z jogurtem i świeżymi owocami sezonowymi. Słodycze te są chrupiące, o orzechowo-miodowym posmaku, a ich uniwersalność sprawia, że da się je upiec z różnymi dodatkami. Według przepisu do ciasteczek należy dodać sezam, ziarna słonecznika i orzechy włoskie, ale będą pasować też wiórki kokosowe oraz posiekane migdały. Najpierw jednak dokładnie połącz wszystkie składniki na ciasto, czyli m.in. jajka, cukier, miód i mąkę, a następnie wyrób je na jednolitą masę. Jeśli miód jest już scukrzony, podgrzej go delikatnie, by odzyskał płynną konsystencję – możesz też zastąpić go syropem klonowym albo syropem z agawy. Na koniec wsyp do połączonych składników orzechy oraz pozostałe składniki, formując z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczaj je, układaj na blaszce i piecz do momentu, aż zyskają złocisty kolor. Przygotuj ciasteczka zbożowe według naszego przepisu i podziel się nimi z bliskimi.