Ciasto z jabłkami i kruszonką i pianką: placek | Przepisy.pl pixel

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

730 osób wydrukowało

Pobierz pdf

796 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

3 szklanki

0.75 szklanki

4 sztuki

200 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

jabłka:

1 łyżka

1 łyżeczka

1 kilogram

1 łyżka

pianka:

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy posiekane nożem masło. Przecieramy między rękami masło z mąką – mają utworzyć się drobne grudki.

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - Krok 1

Krok 2

W środku robimy wgłębienie do którego wbijamy żółtka. Dodajemy szczyptę soli, cukier i śmietanę. Wszystkie składniki siekamy nożem. Zagniatamy ciasto w kulkę. Z ciasta odkrawamy 1/3 porcji i wkładamy zamrażalnika. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - Krok 2

Krok 3

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy z cynamonem, cukrem i octem w garnku. Studzimy jabłka.

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - Krok 3

Krok 4

Po upływie 1 godziny wyjmujemy ciasto z lodówki. Na stolnicy rozwałkowujemy je na wielkość blaszki. Podczas wałkowania podsypujemy ciasto mąką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy podsmażone jabłka.

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - Krok 4

Krok 5

W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - Krok 5

Krok 6

Wykładamy ubite białka na jabłka, łyżka po łyżce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy z zamrażalnika porcję ciasta, którą następnie ścieramy na grubych oczkach tarki bezpośrednio nad białkami. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut.

Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek z jabłkami, pianką i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z jabłkami, pianką i kruszonkąPlacek z jabłkami, pianką i kruszonką

Deser na bogato! Placek to najlepszy dowód na to, że używając popularnych, łatwo dostępnych produktów, można wyczarować niezrównany deser, który już na pierwszy rzut oka różni się od sprawdzonych przepisów, po które zazwyczaj sięgamy. Placek z jabłkami, pianką i kruszonką to coś znacznie więcej niż klasyczna szarlotka.

Dla kogo?

Jabłka są bardzo lubianymi w kuchniach owocami. Znaleźć je można w każdym sklepie o dowolnej porze roku, nie sprawiają problemów z obieraniem i są niezwykle uniwersalne. Tym razem zobaczycie je w wyjątkowo szykownej wersji w postaci szybkiego placka z kruszonką.

Na jaką okazję?

Każdy element kruchego ciasta z jabłkami wymaga pewnego przygotowania, więc możecie zarezerwować ten przysmak na specjalne okazje, gdy chcecie zaimponować wszystkim zebranym przy stole. Wysiłek opłaci się!

Czy wiesz, że?

Mimo że jabłonie kojarzone są jako ozdoba lokalnych sadów, pochodzą z Azji Środkowej.

Dla urozmaicenia:

Dla uzyskania jeszcze bardziej intensywnego aromatu placka z pianką i kruszonką, do jabłek można dodać niewielką ilość goździków albo imbiru.