Ciasto balowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

krem:

0.5 litra

2 opakowania

2 łyżki

dodatkowo:

3 opakowania

1 opakowanie

1 puszka

masa budyniowa:

2.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 opakowania

0.75 szklanki

wierzch:

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: ubić pianę z białek. Dodać cukier i żółtka. Dodać resztę składników i ukręcić na gładką masę. Piec w temp. 160 stopni ok. 20 min.

Krok 2

Krem budyniowy: w szklance mleka rozrabiamy mąkę z cukrem. Pozostałe mleko gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy gotowy płyn. Gdy zgęstnieje i nieco przestygnie, ucieramy go z Kasią.

Krok 3

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodając na koniec śmietan-fix.

Krok 4

Na wystudzony biszkopt wykładamy masę budyniową, a na niej układamy herbatniki.

Krok 5

Na herbatnikach rozsmarowujemy karmel i układamy warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy bitą śmietanę.

Krok 6

Całość posypujemy startą czekoladą lub gotową posypką.

Krok 7

Ciasto wkładamy do lodówki. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach, kiedy ciastka nieco zmiękną. Smacznego !!!

1

Opinie o przepisie

  • Alina Pawłowska

    Alina Pawłowska, 07.03.2016

    ciasto wyborne zawsze wychodzi super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto balowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto balowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto balowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto balowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto balowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto balowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto balowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto baloweCiasto balowe

Puszyste ciasto biszkoptowe z kremem i bitą śmietaną, przełożone herbatnikami – to przepis nie tylko na świąteczną ucztę. Sprawdzi się na każdą uroczystość, ale możesz je przygotować również bez specjalnej okazji. Przepis na ciasto balowe jest wart tego, żeby pamiętać o nim jak najczęściej.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy chcą upiec elegancki placek na święta i nie tylko. Ciasto balowe jest łatwe w przygotowaniu, więc koniecznie trzeba go wypróbować!

Na jaką okazję?

Ciasto balowe na herbatnikach i biszkopcie to sprawdzony sposób na uroczyste okazje. Śmietana, krem budyniowy i masa karmelowa tworzą smak, któremu trudno będzie się oprzeć.

Czy wiesz, że?

Balowe ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. Wtedy herbatniki zdążą zmięknąć, a schłodzone masy sprawią, że wypiek będzie bardziej stabilny.

Dla urozmaicenia:

Ciasto balowe możesz posypać startą czekoladą lub kakao. Zawsze będzie dobrze smakować!