Ciasto cytrynowe z makiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

133

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

200 gramów

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

300 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

polewa:

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 2

Mikserem utrzeć miękką Kasię z cukrem na puszysty krem (około 8 minut).

Krok 3

W drugiej misce lekko ubić jajka i żółtko. Wlewać je małymi porcjami do utartej Kasi, ciągle miksując.

Krok 4

Dodać skórkę i sok z cytryny oraz mak. Delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.

Krok 5

Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez około 60 minut lub nieco dłużej, aż patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Piec, aż ciasto będzie lekko brązowe.

Krok 6

Polewa: Wymieszać cukier z sokiem z cytryny. Polać po cieście. Rozsmarować "lemon curd" i posypać cukrem.

Krok 7

Przepis na "lemon curd": 3 jajka, 3 cytryny (drobno starta skórka i wyciśnięty sok), 100 g cukru pudru, 100 g Kasi, bardzo zimnej. Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem, aby białka połączyłą się z żółtkami. Dodać sok z cytryn, skórkę oraz cukier puder. Dokładnie wymieszać. Umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i zacząć mieszać drewnianą łyżką. Gdy mieszanka zacznie się podgrzewać dodawać po kawałeczku Kasię, powoli mieszając pomiędzy kolejnymi dawkami. Uważać, aby temperatura mieszanki nie wzrosła za bardzo, aby jajka się nie ścięły.

Krok 8

Ostudzić.

Krok 9

Podaję też prostszą wersję polewy cytrynowej do ciasta, która występuje w innych przepisach na "Lemon drizzle cake", polewa tylko z soku z połówki cytryny i 50 g cukru pudru. Cukier i sok z cytryny należy podgrzewać razem w rondelku, mieszać przez około 3 minuty, aż powstanie syrop (nie zagotowywać).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto cytrynowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto cytrynowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto cytrynowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto cytrynowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto cytrynowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto cytrynowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto cytrynowe z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej