PRZEPISY.PL

Ciasto czekoladowe

Autor: Pascal
  • 30
  • 4
  • Średnie
  • 0
15
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • gorzka czekolada3 szt
  • sól1 szczypta
  • cukier100 g
  • orzechy włoskie150 g
  • masło1 szt
  • obrane migdały150 g
  • żółtka i białka jajek6 szt
  • margaryna i mąka do formy1 szklanka
    • Krok 1

      Robię CIASTO CZEKOLADOWE, gdy jestem strasznie wkurzony. Bo wtedy nie siekam czekolady, tylko, nie zdejmując opakowania, brutalnie walę nią o stół. Potem rozwijam i mam cudowne kawałeczki. Od razu mi lepiej.
    • Krok 2

    • Krok 3

      Połam 2 tabliczki czekolady, miksuj w blenderze z migdałami i orzechami, aż powstanie proszek. Przesyp do dużej miski, a blendera nie myj, tylko włóż do niego masło, żółtka i 70 g cukru. Utrzyj na jednolitą, puszystą masę. Oddzielnie ubij białka z resztą cukru i szczyptą soli. Piana musi być sztywna, bo to ona „trzyma” ciasto, nie dodajesz proszku do pieczenia. Wymieszaj masę żółtkową z proszkiem czekoladowo-orzechowo-migdałowym. Dodaj pianę z białek.
    • Krok 4

      Uwaga: zawsze dodawaj białka do masy, nigdy odwrotnie, bo ciasto opadnie i nie urośnie. Formę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem. Połam na kawałki trzecią czekoladę i poukładaj ją na wierzchu, lekko naciskając, aby kawałki zatopiły się w cieście. Piecz około godziny w temp. 190 stopni (z włączonym termoobiegiem).

    Komentarze (0)