Ciasto czekoladowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

79

323 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

518 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2483 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 opakowania

4 opakowania

10 sztuk

1.5 szklanki

0.2 szklanki

krem:

1 szklanka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę rozpuść razem z Kasią w kąpieli wodnej.

Ciasto czekoladowe - Krok 1

Krok 2

Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z połową szklanki cukru. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę.

Ciasto czekoladowe - Krok 2

Krok 3

Do piany dołóż utarte żółtka. Na koniec wlewaj pomału rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszaj.

Ciasto czekoladowe - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz około 20 minut w 180 st.C. Upieczone ciasto nasącz likierem pomarańczowym.

Ciasto czekoladowe - Krok 4

Krok 5

Śmietankę zagotuj, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj energicznie by powstał gładki, gęsty krem.

Ciasto czekoladowe - Krok 5

Krok 6

Przygotowany krem wyłóż na upieczone ciasto i odstaw do zastygnięcia.

Ciasto czekoladowe - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tarta czekoladowa
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe

Smaczne ciasto czekoladowe powinno rozpływać się w ustach i mieć intensywnie czekoladowy smak. Sekret tego tkwi w dobrze przygotowanej masie na ciasto, która musi mieć gęstą i spójną konsystencję. Do jej przygotowania potrzebujesz gorzkiej czekolady, jajek, cukru i kostki do pieczenia. Czekoladę możesz zastąpić kakao dokładnie utartym z cukrem waniliowym lub cukrem pudrem oraz żółtkami. Opcjonalnie zamiast cukru wykorzystaj kilka łyżek miodu. Przed przygotowaniem masy na ciasto, kostkę do pieczenia rozpuść wraz z czekoladą w kąpieli wodnej, co sprawi, że składniki dokładnie się połączą. Aby ciasto czekoladowe wyszło miękkie, oddzielnie ubij białka na sztywną pianę. Ciasto piecz w 180° C w dowolnej formie. Ciekawie będzie się prezentować przygotowane w tortownicy. Udekoruj je polewą czekoladową na bazie słodkiej śmietanki oraz tabliczki czekolady. Do ozdoby wykorzystuj także lukier i kandyzowaną skórkę z pomarańczy, suszone owoce, orzechy i płatki migdałów. Sprawdź ten przepis na pyszne ciasto czekoladowe.