
Składniki
110 gramów
10 gramów
4 sztuki
150 gramów
1.5 łyżeczki
1 gram
3 opakowania
3 szklanki
1 łyżka
4 sztuki
1 szklanka
3 sztuki
200 gramów
400 mililitrów
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 sztuka
140 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać masę żółtkową i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Krem cytrynowy: Zmiksować 1 szklankę wody z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną, żółtkami oraz sokiem wyciśniętym z cytryn. Pozostałe 2 szklanki wody zagotować z cukrem. Zestawić z palnika i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania zagotować. Pogotować przez chwilę, do zgęstnienia budyniu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu do połączenia. Powinien powstać gładki krem. Krem od razu po przygotowaniu może być zbyt rzadki aby wyłożyć go na ciasto, należy wówczas wstawić go do lodówki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Krok 3
Warstwa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii/cukrem wanilinowym na sztywno.
Krok 4
Lukier cytrynowy: W miseczce rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny ( np. grzbietem łyżki ) do otrzymania gładkiego lukru. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru - jeśli lukier będzie zbyt rzadki, lub soku z cytryny - jeżeli lukier będzie zbyt gęsty.
Krok 5
Złożenie ciasta: Na wystudzony biszkopt ( można go lekko nasączyć, np. 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi z 3 łyżkami wody ) wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Na krem wyłożyć ubitą śmietankę, wyrównać. Na warstwie śmietankowej ułożyć herbatniki ( w razie potrzeby przycinając je ). Rozprowadzić równomiernie lukier cytrynowy. Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin ( a najlepiej na całą noc, herbatniki muszą zmięknąć aby ciasto dobrze się kroiło ). Smacznego :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej