Kremowe ciasto cytrynowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowe ciasto cytrynowe

Autor: Aleksandra Burdyn

ratingratingratingratingrating

11

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
24 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

222 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

110 gramów

10 gramów

4 sztuki

150 gramów

1.5 łyżeczki

1 gram

3 opakowania

3 szklanki

1 łyżka

4 sztuki

1 szklanka

3 sztuki

200 gramów

400 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 sztuka

140 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać masę żółtkową i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Krok 2

Krem cytrynowy: Zmiksować 1 szklankę wody z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną, żółtkami oraz sokiem wyciśniętym z cytryn. Pozostałe 2 szklanki wody zagotować z cukrem. Zestawić z palnika i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania zagotować. Pogotować przez chwilę, do zgęstnienia budyniu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu do połączenia. Powinien powstać gładki krem. Krem od razu po przygotowaniu może być zbyt rzadki aby wyłożyć go na ciasto, należy wówczas wstawić go do lodówki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Krok 3

Warstwa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii/cukrem wanilinowym na sztywno.

Krok 4

Lukier cytrynowy: W miseczce rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny ( np. grzbietem łyżki ) do otrzymania gładkiego lukru. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru - jeśli lukier będzie zbyt rzadki, lub soku z cytryny - jeżeli lukier będzie zbyt gęsty.

Krok 5

Złożenie ciasta: Na wystudzony biszkopt ( można go lekko nasączyć, np. 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi z 3 łyżkami wody ) wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Na krem wyłożyć ubitą śmietankę, wyrównać. Na warstwie śmietankowej ułożyć herbatniki ( w razie potrzeby przycinając je ). Rozprowadzić równomiernie lukier cytrynowy. Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin ( a najlepiej na całą noc, herbatniki muszą zmięknąć aby ciasto dobrze się kroiło ). Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowe ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowe ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowe ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowe ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowe ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowe ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowe ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowe ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej