Ciasto czekoladowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

79

313 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

518 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2483 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 opakowania

10 sztuk

1.5 szklanki

0.2 szklanki

krem:

1 szklanka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę rozpuść razem z Kasią w kąpieli wodnej.

Ciasto czekoladowe - Krok 1

Krok 2

Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z połową szklanki cukru. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę.

Ciasto czekoladowe - Krok 2

Krok 3

Do piany dołóż utarte żółtka. Na koniec wlewaj pomału rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszaj.

Ciasto czekoladowe - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz około 20 minut w 180 st.C. Upieczone ciasto nasącz likierem pomarańczowym.

Ciasto czekoladowe - Krok 4

Krok 5

Śmietankę zagotuj, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj energicznie by powstał gładki, gęsty krem.

Ciasto czekoladowe - Krok 5

Krok 6

Przygotowany krem wyłóż na upieczone ciasto i odstaw do zastygnięcia.

Ciasto czekoladowe - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe

Smaczne ciasto czekoladowe powinno rozpływać się w ustach i mieć intensywnie czekoladowy smak. Sekret tego tkwi w dobrze przygotowanej masie na ciasto, która musi mieć gęstą i spójną konsystencję. Do jej przygotowania potrzebujesz gorzkiej czekolady, jajek, cukru i kostki do pieczenia. Czekoladę możesz zastąpić kakao dokładnie utartym z cukrem waniliowym lub cukrem pudrem oraz żółtkami. Opcjonalnie zamiast cukru wykorzystaj kilka łyżek miodu. Przed przygotowaniem masy na ciasto, kostkę do pieczenia rozpuść wraz z czekoladą w kąpieli wodnej, co sprawi, że składniki dokładnie się połączą. Aby ciasto czekoladowe wyszło miękkie, oddzielnie ubij białka na sztywną pianę. Ciasto piecz w 180° C w dowolnej formie. Ciekawie będzie się prezentować przygotowane w tortownicy. Udekoruj je polewą czekoladową na bazie słodkiej śmietanki oraz tabliczki czekolady. Do ozdoby wykorzystuj także lukier i kandyzowaną skórkę z pomarańczy, suszone owoce, orzechy i płatki migdałów. Sprawdź ten przepis na pyszne ciasto czekoladowe.