Ciasto czekoladowe z gruszkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

2 opakowania

3 sztuki

20 dekagramów

2 łyżeczki

45 dekagramów

10 dekagramów

6 sztuk

1 sztuka

15 dekagramów

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z połową cukru oraz szczyptą soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku.

Krok 2

Do masy dodać 3 łyżki kremówki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać wiórki czekoladowe, delikatnie wymieszać i wylać na blachę. Upiec w temp 180 st. ok. 35 min.

Krok 3

Gruszki obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. 250 ml wody zagotować z resztą cukru, sokiem i skórką z cytryny.

Krok 4

Do syropu włożyć cząstki gruszek, gotować ok 5 min - nie rozgotować. Wyjąć gruszki z syropu, ostudzić. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym.

Krok 5

3 łyżki bitej śmietany wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, następnie wlać do reszty śmietany. Ostudzone ciasto nasączyć - można wykorzystać do tego syrop z gruszek wymieszany z alkoholem.

Krok 6

Ciasto posmarować 1/3 masy czekoladowej, ułożyć gruszki. Na gruszki wyłożyć pozostały krem. Posypać czekoladą, schłodzić w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe z gruszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej