Ciasto drożdżowe z jagodami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

15

158 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

500 gramów

40 gramów

75 gramów

2 sztuki

2 sztuki

250 mililitrów

1 opakowanie

1 szczypta

1 litr

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W szklance letniego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru rozprowadź drożdże.

Krok 2

Pozostaw je do wyrośnięcia.

Krok 3

Kasię rozpuść na parze, a następnie ostudź.

Krok 4

Mąkę z solą przesiej do miski.

Krok 5

W misce zrób dołek, do którego wlej wyrośnięte drożdże, stopioną i schłodzoną Kasię, mleko, a następnie wbij jajka i żółtka oraz dodaj resztę cukru.

Krok 6

Wymieszaj składniki i ręką lub drewnianą łyżką, starannie wyrób ciasto.

Krok 7

Gdy ciasto będzie odstawało od ręki i ścianek miski, przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 8

Kiedy ciasto powiększy swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i jeszcze raz zagnieć rękami.

Krok 9

Następnie przełóż je do posmarowanej Kasią prostokątnej formy o wymiarach 20 na 30 cm, napełniając ją do połowy wysokości.

Krok 10

Na wierzch wysyp przebrane i oczyszczone jagody i lekko je dociśnij.

Krok 11

Formę przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia.

Krok 12

Gdy ciasto wypełni formę, wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz około 50 minut.

Krok 13

Po upieczeniu ciasto wyjmij z formy i polej lukrem.

1

Opinie o przepisie

  • Teresa Chrzanowska

    Teresa Chrzanowska, 17.01.2017

    napewno pyszne kiedyś robilam podobne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżowe z jagodamiCiasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami to doskonała propozycja na uniwersalny wypiek, który przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom owoców leśnych. Co ważne, jego podstawową wersję możesz urozmaicać, sięgając po różne owoce, np. czerwone porzeczki, maliny czy truskawki. Aby wyszło doskonałe, konieczne jest wcześniejsze przygotowanie zaczynu drożdżowego. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie lub mleku i odstaw do wyrośnięcia. Podobnie podstępuj z zagniecionym ciastem. Placek wyjdzie złocisty, jeśli do jego przyrządzenia wykorzystasz żółtka. Białka możesz ubić na sztywną pianę i dodać pod koniec przygotowywania masy lub przyrządzić z nich inny słodki wypiek, np. bezy. Jagody przełóż na surowe ciasto i lekko je wgnieć. Placek drożdżowy piecz w dowolnej formie, np. prostokątnej blasze. Do jego dekoracji wykorzystaj lukier lub cukier puder. Dla kontrastu możesz dodać do lukru sok z cytryny oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy. Sprawdź ten przepis na uniwersalne i pyszne ciasto drożdżowe z jagodami. Do dzieła!