Ciasto jogurtowe z truskawkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

193

479 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1531 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

3 sztuki

150 gramów

2 łyżeczki

300 gramów

2 łyżeczki

200 gramów

50 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuszczamy i studzimy.

Ciasto jogurtowe z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Ciasto jogurtowe z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Delikatnie mieszając, naprzemiennie dodajemy mąkę, jogurt i na końcu przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Uważamy, aby przy mieszaniu masa z jajek nie opadła.

Ciasto jogurtowe z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy gotową masę do formy i wyrównujemy.

Ciasto jogurtowe z truskawkami - Krok 4

Krok 5

Na cieście układamy truskawki i posypujemy posiekaną białą czekoladą. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180 °C do suchego patyczka.

Ciasto jogurtowe z truskawkami - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Wierzch ciasta posyp cukrem pudrem.

3

Opinie o przepisie

  • Ewa Owad

    Ewa Owad

    jajka ubić z cukrem? czy najpierw białka jak na biszkopt a później żółtka? ciasto zakalec!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bartosińska

    Anna Bartosińska

    Dobre ale mi wyszedł zakalec. Ale to raczej moja wina margaryna byla za ciepła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Karnafał

    Monika Karnafał

    niedobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto jogurtowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto jogurtowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto jogurtowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto jogurtowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto jogurtowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto jogurtowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto jogurtowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto jogurtowe z truskawkamiCiasto jogurtowe z truskawkami

Ciasta jogurtowe to kategoria wypieków bardzo prostych w przygotowaniu. Można przyrządzać je na wiele sposobów: od prostych placków z cukrem pudrem, po ciasta z owocami sezonowymi, kruszonką czy torty. Ciasto jogurtowe z truskawkami stanowi godną polecenia propozycję nie tylko na lato – nadawać się będą do niego także mrożone owoce. Wspaniale skomponuje się z nimi słodka biała czekolada, którą posypuje się placek przed pieczeniem. Zanim jednak przystąpisz do pracy, wyjmij z lodówki potrzebne składniki, żeby nie były zbyt zimne, a kostkę do pieczenia rozpuść, aby zdążyła wystygnąć przed wymieszaniem jej z pozostałymi dodatkami. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, po czym dodaj do niej mąkę, jogurt naturalny i kostkę do pieczenia. Dokładnie wymieszaj – ciasto przed wylaniem na blaszkę musi mieć jednolitą konsystencję. Powciskaj w nie owoce, ewentualnie wcześniej obtaczając je w mące, dzięki czemu nie puszczą za dużo soku i nie opadną na dno. Na koniec – jeszcze przed włożeniem do piekarnika – oprósz wierzch ciasta posiekaną białą czekoladą. Gotowy wypiek posyp przed podaniem cukrem pudrem. Smacznego.