Ciasto jogurtowe z truskawkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

193

525 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1531 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

3 sztuki

150 gramów

2 łyżeczki

300 gramów

150 gramów

2 łyżeczki

200 gramów

50 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuszczamy i studzimy.

Ciasto jogurtowe z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Ciasto jogurtowe z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Delikatnie mieszając, naprzemiennie dodajemy mąkę, jogurt i na końcu przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Uważamy, aby przy mieszaniu masa z jajek nie opadła.

Ciasto jogurtowe z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy gotową masę do formy i wyrównujemy.

Ciasto jogurtowe z truskawkami - Krok 4

Krok 5

Na cieście układamy truskawki i posypujemy posiekaną białą czekoladą. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180 °C do suchego patyczka.

Ciasto jogurtowe z truskawkami - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Wierzch ciasta posyp cukrem pudrem.

3

Opinie o przepisie

  • Ewa Owad

    Ewa Owad , 14.08.2018

    jajka ubić z cukrem? czy najpierw białka jak na biszkopt a później żółtka? ciasto zakalec!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bartosińska

    Anna Bartosińska , 26.07.2018

    Dobre ale mi wyszedł zakalec. Ale to raczej moja wina margaryna byla za ciepła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Karnafał

    Monika Karnafał , 14.07.2018

    niedobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto jogurtowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto jogurtowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto jogurtowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto jogurtowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto jogurtowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto jogurtowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto jogurtowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto jogurtowe z truskawkamiCiasto jogurtowe z truskawkami

Ciasta jogurtowe to kategoria wypieków bardzo prostych w przygotowaniu. Można przyrządzać je na wiele sposobów: od prostych placków z cukrem pudrem, po ciasta z owocami sezonowymi, kruszonką czy torty. Ciasto jogurtowe z truskawkami stanowi godną polecenia propozycję nie tylko na lato – nadawać się będą do niego także mrożone owoce. Wspaniale skomponuje się z nimi słodka biała czekolada, którą posypuje się placek przed pieczeniem. Zanim jednak przystąpisz do pracy, wyjmij z lodówki potrzebne składniki, żeby nie były zbyt zimne, a kostkę do pieczenia rozpuść, aby zdążyła wystygnąć przed wymieszaniem jej z pozostałymi dodatkami. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, po czym dodaj do niej mąkę, jogurt naturalny i kostkę do pieczenia. Dokładnie wymieszaj – ciasto przed wylaniem na blaszkę musi mieć jednolitą konsystencję. Powciskaj w nie owoce, ewentualnie wcześniej obtaczając je w mące, dzięki czemu nie puszczą za dużo soku i nie opadną na dno. Na koniec – jeszcze przed włożeniem do piekarnika – oprósz wierzch ciasta posiekaną białą czekoladą. Gotowy wypiek posyp przed podaniem cukrem pudrem. Smacznego.