Ciasto "Kolorowe oczy"

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

14 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt kakaowy:

4 sztuki

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

biszkopt jasny:

4 sztuki

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

krem:

0.5 litra

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

dodatkowo:

1 puszka

2 opakowania

1 słoik

1 sztuka

25 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody.

Krok 2

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Krok 3

Tak samo przygotować biszkopt jasny, nie dodawać tylko kakao. Przygotować blachę, ja użyłam blachy z piekarnika, ciasto upiekło się cieńsze. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 170-180 stopni C na jasnozłoty kolor.

Krok 4

Jak biszkopt się upiecze, od razu zdjąć papier, przykryć ściereczką, posmarować biszkopt powidłami, zwinąć roladę za pomocą ręcznika i pozostawić tak roladę do ostygnięcia. Następnie pokroić ją w krążki.

Krok 5

Brzoskwinie osączyć. Galaretki zalać 2 szklanki gorącej wody. Ciemny biszkopt nasączyć odrobiną wody wymieszaną z spirytusem i sokiem z cytryny.

Krok 6

Przygotować masę: odlać 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrami. Do pół szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dobrze rozmieszać i wlać na gotujące się mleko, gotować jak budyń, ostudzić. Ostudzony krem zmiksować z Kasią.

Krok 7

Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy - ułożyć krążki rolady - połowa masy - brzoskwinie - zalać tężejącą się galaretką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto "Kolorowe oczy" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto "Kolorowe oczy" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto "Kolorowe oczy" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto "Kolorowe oczy" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto "Kolorowe oczy" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto "Kolorowe oczy" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto "Kolorowe oczy" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej