Ciasto kominkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto kominkowe

Autor: liljana27

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 szklanka

3 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 litr

1 szklanka

1 sztuka

4 łyżeczki

1 szklanka

2 opakowania

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po jednym żóltku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z kakao. Delikatnie połączyć z jajkami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki.Piec 30 min. w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt ostudzić. Na ostudzony biszkopt wysmarować dżemem brzoskwiniowym.

Krok 2

Masa śmietankowa: śmietanę kremówkę dokładnie wymieszać z cukrem i olejkiem cytrynowym. Do zagotowanego mleka dodać żelatynę(nie gotować) i bardzo dokładnie wymieszać. Ostudzić. Mleko i żelatynę połączyć ze śmietaną i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Kiedy śmietannik będzie krzepnął to przełożyć na biszkopt posmarowany dżemem brzoskwiniowym. W śmietannik wkładać rurki waflowe w czekoladzie, tak aby wystawały. Polać na skrzepniętą masę śmietankową, rozpuszczoną czekoladą mleczną.

Krok 3

Wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło się całkowicie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kominkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kominkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kominkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kominkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kominkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kominkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kominkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej