
Składniki
3 szklanki
1 szklanka
6 sztuk
1 łyżeczka
4 łyżeczki
1 szklanka
2 łyżki
1 sztuka
1 litr
1 sztuka
1 szklanka
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biszkopt- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po jednym żóltku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z kakao. Delikatnie połączyć z jajkami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki.Piec 30 min. w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt ostudzić. Na ostudzony biszkopt wysmarować dżemem brzoskwiniowym.
Krok 2
Masa śmietankowa: śmietanę kremówkę dokładnie wymieszać z cukrem i olejkiem cytrynowym. Do zagotowanego mleka dodać żelatynę(nie gotować) i bardzo dokładnie wymieszać. Ostudzić. Mleko i żelatynę połączyć ze śmietaną i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Kiedy śmietannik będzie krzepnął to przełożyć na biszkopt posmarowany dżemem brzoskwiniowym. W śmietannik wkładać rurki waflowe w czekoladzie, tak aby wystawały. Polać na skrzepniętą masę śmietankową, rozpuszczoną czekoladą mleczną.
Krok 3
Wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło się całkowicie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej