Ciasto kominkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto kominkowe

Autor: liljana27

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 szklanka

6 sztuk

1 łyżeczka

4 łyżeczki

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

1 litr

1 sztuka

1 szklanka

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po jednym żóltku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z kakao. Delikatnie połączyć z jajkami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki.Piec 30 min. w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt ostudzić. Na ostudzony biszkopt wysmarować dżemem brzoskwiniowym.

Krok 2

Masa śmietankowa: śmietanę kremówkę dokładnie wymieszać z cukrem i olejkiem cytrynowym. Do zagotowanego mleka dodać żelatynę(nie gotować) i bardzo dokładnie wymieszać. Ostudzić. Mleko i żelatynę połączyć ze śmietaną i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Kiedy śmietannik będzie krzepnął to przełożyć na biszkopt posmarowany dżemem brzoskwiniowym. W śmietannik wkładać rurki waflowe w czekoladzie, tak aby wystawały. Polać na skrzepniętą masę śmietankową, rozpuszczoną czekoladą mleczną.

Krok 3

Wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło się całkowicie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kominkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kominkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kominkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kominkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kominkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kominkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kominkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto kominkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Suflet ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej