Ciasto kruche ze śliwkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

15

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

3 łyżki

5 sztuk

4 łyżki

1 kilogram

4 szklanki

5 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sliwki przekrawamy na pol wyjmujemy pestke.

Krok 2

Make Kasię cukier zoltka i proszek do pieczenia mieszamy odlozyc troche na posypke na gore ciasta.

Krok 3

Ciasto rozkladamy do formy i ukladamy sliwki brzuszkiem do dolu.

Krok 4

Piana: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy szklanke cukru dalej ucierajac dodajemy kisiel czerwony i wykladamy na sliwki.

Krok 5

Na gorze scieramy pozostale cisto na posypke. Pieczemy ok. 45 min.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej