Ciasto leśny mech przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto leśny mech

Autor: Danuta Piecyk

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

3 sztuki

1 szklanka

2 szklanki

3 łyżeczki

1 opakowanie

1 szklanka

250 gramów

250 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości, następnie dodawać stopniowo olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać odciśnięty szpinak, delikatnie wymieszać.

Krok 2

Przelać ciasto do tortownicy , wyłożonej papierem o wymiarach 25 cm, piec przez ok. 60 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to ciasto upieczone. Z upieczonego ciasta odciąć wierzch, drobno pokruszyć.

Krok 3

Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę , ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany , dodawać po łyżce serka mascarpone , dalej ubijać.

Krok 4

Wyłożyć krem na szpinakowe ciasto, posypać pokruszonym ciastem, lekko docisnąć dłonią.

Krok 5

Wierzch ciasta posypać owocami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny.

Danuta  Piecyk

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej