Ciasto leśny mech przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto leśny mech

Autor: Danuta Piecyk

ratingratingratingratingrating

4

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

3 sztuki

1 szklanka

2 szklanki

3 łyżeczki

1 opakowanie

1 szklanka

250 gramów

250 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości, następnie dodawać stopniowo olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać odciśnięty szpinak, delikatnie wymieszać.

Krok 2

Przelać ciasto do tortownicy , wyłożonej papierem o wymiarach 25 cm, piec przez ok. 60 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to ciasto upieczone. Z upieczonego ciasta odciąć wierzch, drobno pokruszyć.

Krok 3

Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę , ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany , dodawać po łyżce serka mascarpone , dalej ubijać.

Krok 4

Wyłożyć krem na szpinakowe ciasto, posypać pokruszonym ciastem, lekko docisnąć dłonią.

Krok 5

Wierzch ciasta posypać owocami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny.

Danuta  Piecyk

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos mięsny
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej