Ciasto leśny mech przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto leśny mech

Autor: Danuta Piecyk

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

3 sztuki

1 szklanka

2 szklanki

3 łyżeczki

1 opakowanie

1 szklanka

250 gramów

250 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości, następnie dodawać stopniowo olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać odciśnięty szpinak, delikatnie wymieszać.

Krok 2

Przelać ciasto do tortownicy , wyłożonej papierem o wymiarach 25 cm, piec przez ok. 60 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to ciasto upieczone. Z upieczonego ciasta odciąć wierzch, drobno pokruszyć.

Krok 3

Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę , ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany , dodawać po łyżce serka mascarpone , dalej ubijać.

Krok 4

Wyłożyć krem na szpinakowe ciasto, posypać pokruszonym ciastem, lekko docisnąć dłonią.

Krok 5

Wierzch ciasta posypać owocami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny.

Danuta  Piecyk

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto leśny mech - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Karpatka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej