Indyk pieczony po hiszpańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Indyk pieczony po hiszpańsku

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś indyka myjemy, osuszamy.

Krok 2

Do moździerza wsypujemy sól, pieprz, paprykę, marynatę Knorr, i przeciśnięty ząbek czosnku. Wszystko ucieramy na papkę, dodajemy oliwę i ucieramy nadal. Gotową pastą przyprawową nacieramy mięso.

Krok 3

Mięso przekładamy do naczynia i wstawiamy do lodówki na 3-12 godzin do zamarynowania.

Krok 4

Zamarynowane mięso przekładamy do woreczka do pieczenia, wlewamy do środka wino i zawiązujemy.

Krok 5

Mięso pieczemy ok 45 min w 180st, rozrywamy worek do pieczenia i pieczemy jeszcze aż mięso się zarumieni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk pieczony po hiszpańskuIndyk pieczony po hiszpańsku

Pikantny pieczony indyk po hiszpańsku będzie smakował wszystkim, którzy lubią dobrze doprawione drobiowe mięso prosto z piekarnika. O aromacie tego dania decyduje pasta, w której marynuje się indyka przed jego upieczeniem (od trzech do dwunastu godzin). Im dłużej mięso (posmarowane ostrą marynatą) leży w lodówce, tym jego smak staje się bardziej wyrazisty. Następnie piecze się je w woreczku, a na ostatnie minuty tego procesu się go otwiera. Tak przygotowanego indyka najlepiej podawać na obiad, razem z pieczonymi ziemniakami, surówką lub świeżą sałatką. Będzie równie smaczny, jeśli zaserwujesz go z hiszpańską tortillą. Jako ciepła kolacja lub lunch dobrze komponuje się z bagietką i świeżymi warzywami. Jeśli chcesz podkreślić smak potrawy, możesz do niej dołączyć pikantną salsę z pomidorów oraz cebuli. Mięso będzie świetnie smakować z sosem czosnkowym, ketchupem albo sosem śmietanowym, który nieco złagodzi jego ostrość. Szukasz przepisu na pikantne danie z indyka? Sprawdź naszą propozycję!