Indyk pieczony po hiszpańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyk pieczony po hiszpańsku

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś indyka myjemy, osuszamy.

Krok 2

Do moździerza wsypujemy sól, pieprz, paprykę, marynatę Knorr, i przeciśnięty ząbek czosnku. Wszystko ucieramy na papkę, dodajemy oliwę i ucieramy nadal. Gotową pastą przyprawową nacieramy mięso.

Krok 3

Mięso przekładamy do naczynia i wstawiamy do lodówki na 3-12 godzin do zamarynowania.

Krok 4

Zamarynowane mięso przekładamy do woreczka do pieczenia, wlewamy do środka wino i zawiązujemy.

Krok 5

Mięso pieczemy ok 45 min w 180st, rozrywamy worek do pieczenia i pieczemy jeszcze aż mięso się zarumieni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Indyk a’ la Zurich
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk pieczony po hiszpańskuIndyk pieczony po hiszpańsku

Pikantny pieczony indyk po hiszpańsku będzie smakował wszystkim, którzy lubią dobrze doprawione drobiowe mięso prosto z piekarnika. O aromacie tego dania decyduje pasta, w której marynuje się indyka przed jego upieczeniem (od trzech do dwunastu godzin). Im dłużej mięso (posmarowane ostrą marynatą) leży w lodówce, tym jego smak staje się bardziej wyrazisty. Następnie piecze się je w woreczku, a na ostatnie minuty tego procesu się go otwiera. Tak przygotowanego indyka najlepiej podawać na obiad, razem z pieczonymi ziemniakami, surówką lub świeżą sałatką. Będzie równie smaczny, jeśli zaserwujesz go z hiszpańską tortillą. Jako ciepła kolacja lub lunch dobrze komponuje się z bagietką i świeżymi warzywami. Jeśli chcesz podkreślić smak potrawy, możesz do niej dołączyć pikantną salsę z pomidorów oraz cebuli. Mięso będzie świetnie smakować z sosem czosnkowym, ketchupem albo sosem śmietanowym, który nieco złagodzi jego ostrość. Szukasz przepisu na pikantne danie z indyka? Sprawdź naszą propozycję!