Indyk pieczony po hiszpańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyk pieczony po hiszpańsku

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś indyka myjemy, osuszamy.

Krok 2

Do moździerza wsypujemy sól, pieprz, paprykę, marynatę Knorr, i przeciśnięty ząbek czosnku. Wszystko ucieramy na papkę, dodajemy oliwę i ucieramy nadal. Gotową pastą przyprawową nacieramy mięso.

Krok 3

Mięso przekładamy do naczynia i wstawiamy do lodówki na 3-12 godzin do zamarynowania.

Krok 4

Zamarynowane mięso przekładamy do woreczka do pieczenia, wlewamy do środka wino i zawiązujemy.

Krok 5

Mięso pieczemy ok 45 min w 180st, rozrywamy worek do pieczenia i pieczemy jeszcze aż mięso się zarumieni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyk pieczony po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk pieczony po hiszpańskuIndyk pieczony po hiszpańsku

Pikantny pieczony indyk po hiszpańsku będzie smakował wszystkim, którzy lubią dobrze doprawione drobiowe mięso prosto z piekarnika. O aromacie tego dania decyduje pasta, w której marynuje się indyka przed jego upieczeniem (od trzech do dwunastu godzin). Im dłużej mięso (posmarowane ostrą marynatą) leży w lodówce, tym jego smak staje się bardziej wyrazisty. Następnie piecze się je w woreczku, a na ostatnie minuty tego procesu się go otwiera. Tak przygotowanego indyka najlepiej podawać na obiad, razem z pieczonymi ziemniakami, surówką lub świeżą sałatką. Będzie równie smaczny, jeśli zaserwujesz go z hiszpańską tortillą. Jako ciepła kolacja lub lunch dobrze komponuje się z bagietką i świeżymi warzywami. Jeśli chcesz podkreślić smak potrawy, możesz do niej dołączyć pikantną salsę z pomidorów oraz cebuli. Mięso będzie świetnie smakować z sosem czosnkowym, ketchupem albo sosem śmietanowym, który nieco złagodzi jego ostrość. Szukasz przepisu na pikantne danie z indyka? Sprawdź naszą propozycję!