Ciasto migdałowe z truskawkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

53 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szklanka

500 gramów

1 łyżeczka

kruszonka:

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem na puch.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z drożdżami i proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Do masy jajecznej dodaj mąkę z dodatkami i wymieszaj mikserem.

Krok 4

Kasię rozpuść i wymieszaj z przygotowanym ciastem.

Krok 5

Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 6

Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj.

Krok 7

Umyte, odszypułkowane truskawki pokrój na połówki i ułóż na cieście.

Krok 8

Składniki na kruszonkę wymieszaj szybko mikserem.

Krok 9

Kruszonkę wyłóż na truskawki.

Krok 10

Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w 180 st. C.

1

Opinie o przepisie

  • Pawel Kosmalski

    Pawel Kosmalski

    Dajcie Przepis dla diabetyków bez cukru bo te są za pyszne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej