
Składniki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
200 gramów
20 gramów
125 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, zrób w niej niewielkie wgłębienie. Do tego wgłębienia pokrusz drożdże, posyp cukrem i zalej letnią wodą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie dodaj sól i oliwę.
Krok 2
Wszystko wymieszaj i wyrób ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i będzie dobrze odchodzić od rąk i od miski. W razie, gdyby było zbyt rzadkie, można dosypać jeszcze trochę mąki.
Krok 3
Wyrobione ciasto znów przykryj i odstaw na kolejne 30 minut.
Krok 4
Po tym czasie, wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek. Blaszka powinna być cienko posmarowana olejem i oprószona mąką. Na cieście rozsmaruj sos, ułóż ulubione składniki, posyp startym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej