
Składniki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
200 gramów
20 gramów
125 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, zrób w niej niewielkie wgłębienie. Do tego wgłębienia pokrusz drożdże, posyp cukrem i zalej letnią wodą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie dodaj sól i oliwę.
Krok 2
Wszystko wymieszaj i wyrób ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i będzie dobrze odchodzić od rąk i od miski. W razie, gdyby było zbyt rzadkie, można dosypać jeszcze trochę mąki.
Krok 3
Wyrobione ciasto znów przykryj i odstaw na kolejne 30 minut.
Krok 4
Po tym czasie, wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek. Blaszka powinna być cienko posmarowana olejem i oprószona mąką. Na cieście rozsmaruj sos, ułóż ulubione składniki, posyp startym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























