Ciasto na pizzę oryginalne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto na pizzę oryginalne

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

200 gramów

20 gramów

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, zrób w niej niewielkie wgłębienie. Do tego wgłębienia pokrusz drożdże, posyp cukrem i zalej letnią wodą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie dodaj sól i oliwę.

Krok 2

Wszystko wymieszaj i wyrób ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i będzie dobrze odchodzić od rąk i od miski. W razie, gdyby było zbyt rzadkie, można dosypać jeszcze trochę mąki.

Krok 3

Wyrobione ciasto znów przykryj i odstaw na kolejne 30 minut.

Krok 4

Po tym czasie, wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek. Blaszka powinna być cienko posmarowana olejem i oprószona mąką. Na cieście rozsmaruj sos, ułóż ulubione składniki, posyp startym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej