Ciasto na pizzę oryginalne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto na pizzę oryginalne

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

200 gramów

20 gramów

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, zrób w niej niewielkie wgłębienie. Do tego wgłębienia pokrusz drożdże, posyp cukrem i zalej letnią wodą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie dodaj sól i oliwę.

Krok 2

Wszystko wymieszaj i wyrób ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i będzie dobrze odchodzić od rąk i od miski. W razie, gdyby było zbyt rzadkie, można dosypać jeszcze trochę mąki.

Krok 3

Wyrobione ciasto znów przykryj i odstaw na kolejne 30 minut.

Krok 4

Po tym czasie, wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek. Blaszka powinna być cienko posmarowana olejem i oprószona mąką. Na cieście rozsmaruj sos, ułóż ulubione składniki, posyp startym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto na pizzę oryginalne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej