Ciasto orzechowe z jabłkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

57

234 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

584 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

340 gramów

220 gramów

4 sztuki

4 sztuki

150 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzyj z cukrem na puszysty krem.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie przesiej przez sito.

Krok 3

Mąkę dodawaj stopniowo do ubitych jajek na przemian z Kasią.

Krok 4

Dodaj orzechy, opłukane rodzynki oraz pokrojone jabłka.

Krok 5

Gdy jabłka są bardzo soczyste, możesz je wymieszać z 3 łyżkami tartej bułki.

Krok 6

Ciasto przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 20 na 25 cm, posmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 7

Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Re gine

    Re gine , 18.11.2017

    Brak szczegółów, potrzebnych do prawidłowego upieczenia ciasta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dziubek

    Anna Dziubek , 21.10.2016

    przepis troche niekompletny bo nie pisze czym robic te jajka z cukrem czy mikserem czy recznie i jak dlugo generalnie wyszlo tylko troche sie tozpadalo ale smak pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Mieszaniec
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto orzechowe z jabłkamiCiasto orzechowe z jabłkami

Jabłka to jedne z najbardziej popularnych owoców w polskiej kuchni. Możesz się w nie zaopatrzyć niezależnie od pory roku. Warto je często wykorzystywać, nie tylko ze względu na ich dostępność, ale także możliwość różnorodnego zastosowania kulinarnego – jako dodatek do mięs, sałatek oraz słodkich potraw. Istnieje ponad 10 tys. odmian tych owoców, różniących się smakiem, konsystencją, kolorem i zapachem. Jabłka, jako jeden ze składników ciasta, nie wymagają pracochłonnego przygotowania, wystarczy że pokroisz je w średniej wielkości kostkę. Do ciasta dodaj także bakalie – orzechy włoskie i rodzynki. Wszystkie te składniki w połączeniu z mąką i utartymi jajkami, stworzą gęstą masę, którą można przełożyć do formy. Nie zapomnij o wyłożeniu blachy papierem do pieczenia i posmarowaniu tłuszczem, dzięki czemu gotowy wypiek łatwiej da się wyjąć z blachy. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Kiedy przyjemny zapach upieczonych jabłek i bakalii wypełni Twoją kuchnię, ciasto powinno być już gotowe. Do dzieła!