Ciasto orzechowe z jabłkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

57

221 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

584 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

340 gramów

220 gramów

4 sztuki

4 sztuki

150 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzyj z cukrem na puszysty krem.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie przesiej przez sito.

Krok 3

Mąkę dodawaj stopniowo do ubitych jajek na przemian z Kasią.

Krok 4

Dodaj orzechy, opłukane rodzynki oraz pokrojone jabłka.

Krok 5

Gdy jabłka są bardzo soczyste, możesz je wymieszać z 3 łyżkami tartej bułki.

Krok 6

Ciasto przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 20 na 25 cm, posmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 7

Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

2

Opinie o przepisie

  • Re gine

    Re gine

    Brak szczegółów, potrzebnych do prawidłowego upieczenia ciasta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dziubek

    Anna Dziubek

    przepis troche niekompletny bo nie pisze czym robic te jajka z cukrem czy mikserem czy recznie i jak dlugo generalnie wyszlo tylko troche sie tozpadalo ale smak pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto orzechowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto orzechowe z jabłkamiCiasto orzechowe z jabłkami

Jabłka to jedne z najbardziej popularnych owoców w polskiej kuchni. Możesz się w nie zaopatrzyć niezależnie od pory roku. Warto je często wykorzystywać, nie tylko ze względu na ich dostępność, ale także możliwość różnorodnego zastosowania kulinarnego – jako dodatek do mięs, sałatek oraz słodkich potraw. Istnieje ponad 10 tys. odmian tych owoców, różniących się smakiem, konsystencją, kolorem i zapachem. Jabłka, jako jeden ze składników ciasta, nie wymagają pracochłonnego przygotowania, wystarczy że pokroisz je w średniej wielkości kostkę. Do ciasta dodaj także bakalie – orzechy włoskie i rodzynki. Wszystkie te składniki w połączeniu z mąką i utartymi jajkami, stworzą gęstą masę, którą można przełożyć do formy. Nie zapomnij o wyłożeniu blachy papierem do pieczenia i posmarowaniu tłuszczem, dzięki czemu gotowy wypiek łatwiej da się wyjąć z blachy. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Kiedy przyjemny zapach upieczonych jabłek i bakalii wypełni Twoją kuchnię, ciasto powinno być już gotowe. Do dzieła!