Ciasto truskawkowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

dolna masa:

20 sztuk

0.5 litra

3 opakowania

1 szklanka

2 opakowania

250 gramów

mus truskawkowy:

1 kilogram

3 opakowania

1 łyżka

krem śmietanowy:

0.5 litra

3 łyżeczki

2 łyżeczki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie ciasta truskawkowego rozpoczynamy od wyłożenia na spód prostokątnej formy zmielonych ciastek pełnoziarnistych wymieszanych z roztopioną kostką do pieczenia Kasia.

Krok 2

W gorącej wodzie rozpuszczamy 3 galaretki i odstawiamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszając, aby nie powstał kożuch.

Krok 3

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania małym strumykiem wlewamy galaretkę i miksujemy na najwyższych obrotach.

Krok 4

Gotową masę przekładamy na blachę ze spodem z ciastek i kostki do pieczenia Kasia. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy masa lekko stężeje, układamy na niej biszkopty, lekko dociskając do masy i znowu wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok 5

Czyste truskawki ucieramy na mus, przelewamy do rondla i podgrzewamy niemalże do zagotowania, cały czas mieszając. Wsypujemy galaretki z żelatyną, intensywnie mieszając, by się rozpuściły i odstawiamy do przestudzenia w temperaturze pokojowej. Następnie mus wylewamy na biszkopty i odstawiamy do stężenia.

Krok 6

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 2-3 łyżeczki śmietany dodajemy do gorącej żelatyny, mieszamy i wlewamy wszystko do śmietany, energicznie mieszając. Robimy to jak najkrócej, aby śmietana nie zważyła się.

Krok 7

Całość przelewamy na mus truskawkowy i odstawiamy do całkowitego stężenia.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Ciasto truskawkowe możemy udekorować posiekaną czekoladą lub pokruszonymi orzechami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto truskawkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto truskawkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto truskawkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto truskawkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto truskawkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto truskawkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto truskawkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
19 osób ogląda przepis:
Tradycyjny schabowy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto truskawkoweCiasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe – ten pyszny sezonowy deser nie wymaga pieczenia, ponieważ do przygotowania jego podstawy wystarczy masa z ciastek. Smak lata możesz mieć jednak pod ręką przez cały rok – świeże truskawki mogą zostać zastąpione mrożonymi. Zacznij od zrobienia spodu z ciastek pełnoziarnistych oraz kostki do pieczenia. Włóż go do lodówki i przygotuj warstwę z galaretki truskawkowej oraz bitej śmietany. Kiedy galaretka się schłodzi, przelewaj ją powoli do ubitej śmietanki, ciągle mieszając, i wylej całość na ciastkowy spód, a zanim całkiem stężeje, wyłóż powierzchnię biszkoptami. Formę ponownie przełóż do lodówki, aby pianka z galaretek i śmietany stężała. W tym czasie przygotuj mus ze świeżych truskawek (możesz urozmaicić go np. dodatkiem malin albo borówek). Żeby dobrze trzymał się na cieście, połącz go nie tylko z galaretkami, ale także z żelatyną. Mus przelej do formy i przygotuj krem śmietanowy, którym przykryjesz ciasto truskawkowe. Całość udekoruj świeżymi owocami i wiórkami z czekolady, a podawaj, kiedy stężeje. Smacznego!