Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

7

heart
180 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zmiel drobno płatki owsiane i wymieszaj je z żurawiną i słonecznikiem.

Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - Krok 1

Krok 2

Dodaj do nich wodę i miód. Następnie całość wymieszaj i uformuj krążki.

Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - Krok 2

Krok 3

Ciasteczka piecz ok. 20-25 minut w temp. ok. 160 °C.

Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - Krok 3

Krok 4

Zjedz z kefirem i jabłkiem.

Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, miedzi, manganu, witamin: B2 i B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłkoCiasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko

Uwielbiasz ciasteczka? Możesz sobie pozwolić na „małe co nieco”, dbając o zdrowie czy sylwetkę. Na drugie śniadanie możemy bowiem przygotować ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem. Do picia sprawdzi się orzeźwiający kefir.

Dla kogo?

Przepis na ciasteczka owsiane to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy pragną zdrowo się odżywiać, nie rezygnując jednocześnie z „małych przyjemności”. Co więcej, ciasteczka bez problemu możemy przygotować „na wynos” do pracy.

Na zdrowie

Nie bez powodu owies uważa się za jedno z najbardziej odżywczych zbóż. Potrawy z jego dodatkiem zawierają m.in. dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dzięki temu dodają nam sił i energii. Ciasteczka owsiane to również źródło cennego błonnika.

Czy wiesz, że?

Z płatków owsianych można przyrządzić wiele wyśmienitych potraw. Oprócz znanej nam wszystkim owsianki i ciasteczek, z tego zboża przyrządza się kisiel, musli, granolę, a nawet spody do mazurków i kruszonek. Produkt sprawdza się również w daniach bardziej wytrawnych, jako składnik pieczywa, kotletów wegetariańskich oraz panierek do mięs.