Ciasto z makiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

116

232 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

736 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

170 gramów

200 gramów

6 sztuk

15 gramów

10 gramów

150 gramów

lukier:

0.5 szklanki

3 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym.

Ciasto z makiem - Krok 1

Krok 2

Ciągle ubijając dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.

Ciasto z makiem - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj roztopioną Kasię i wymieszaj mikserem ustawionym na najniższe obroty. Formę keksową o wymiarach 10 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto z makiem - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do formy. Piecz około 50 minut w 180 °C.

Ciasto z makiem - Krok 4

Krok 5

Cukier puder utrzyj z wodą na gładki lukier i posmaruj nim wierzch ciasta. Całość posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

Ciasto z makiem - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Aga Prochwicz

    Aga Prochwicz , 08.05.2017

    Bez żółtek?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos , 01.05.2017

    to ciasto robię juz od kilku lat i bardzo nam smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z makiemCiasto z makiem

Jaki wypiek będzie odpowiedni do podania podczas przyjęcia przy grillu? Przyrządź ciasto z makiem – proste, ucierane, bez dodatków w postaci galaretki czy kremu, dzięki czemu łatwo podzielisz je na porcje. Podstawą udanego wypieku jest dokładne i stopniowe ubijanie wszystkich składników. Zacznij od cukru i białek jaj, aby ciasto wyszło puszyste, a następnie dodaj niebieski mak, przesianą wcześniej przez sitko mąkę i roztopioną (oraz przestudzoną) kostkę do pieczenia. Ustaw mikser na niskie obroty i delikatnie wymieszaj. Jeśli lubisz keksy, do ciasta z makiem dodaj także rodzynki, kawałki orzechów włoskich i laskowych oraz kandyzowane owoce. Ciasto po przestudzeniu polej lukrem i ozdób skórką pomarańczową lub cytrynową. Sprawdzi się także cukier puder albo polewa z gorzkiej czekolady. Możesz także pozostawić je bez żadnych dodatków na wierzchu. Przekonaj się, jak łatwe i przyjemne może być pieczenie – wypróbuj nasz przepis na ciasto z makiem, a swoją opinią koniecznie podziel się w komentarzu.