Ciasto z makiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

116

225 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

736 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

170 gramów

200 gramów

6 sztuk

15 gramów

10 gramów

150 gramów

lukier:

0.5 szklanki

3 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym.

Ciasto z makiem - Krok 1

Krok 2

Ciągle ubijając dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.

Ciasto z makiem - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj roztopioną Kasię i wymieszaj mikserem ustawionym na najniższe obroty. Formę keksową o wymiarach 10 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto z makiem - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do formy. Piecz około 50 minut w 180 °C.

Ciasto z makiem - Krok 4

Krok 5

Cukier puder utrzyj z wodą na gładki lukier i posmaruj nim wierzch ciasta. Całość posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

Ciasto z makiem - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Aga Prochwicz

    Aga Prochwicz

    Bez żółtek?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos

    to ciasto robię juz od kilku lat i bardzo nam smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z makiemCiasto z makiem

Jaki wypiek będzie odpowiedni do podania podczas przyjęcia przy grillu? Przyrządź ciasto z makiem – proste, ucierane, bez dodatków w postaci galaretki czy kremu, dzięki czemu łatwo podzielisz je na porcje. Podstawą udanego wypieku jest dokładne i stopniowe ubijanie wszystkich składników. Zacznij od cukru i białek jaj, aby ciasto wyszło puszyste, a następnie dodaj niebieski mak, przesianą wcześniej przez sitko mąkę i roztopioną (oraz przestudzoną) kostkę do pieczenia. Ustaw mikser na niskie obroty i delikatnie wymieszaj. Jeśli lubisz keksy, do ciasta z makiem dodaj także rodzynki, kawałki orzechów włoskich i laskowych oraz kandyzowane owoce. Ciasto po przestudzeniu polej lukrem i ozdób skórką pomarańczową lub cytrynową. Sprawdzi się także cukier puder albo polewa z gorzkiej czekolady. Możesz także pozostawić je bez żadnych dodatków na wierzchu. Przekonaj się, jak łatwe i przyjemne może być pieczenie – wypróbuj nasz przepis na ciasto z makiem, a swoją opinią koniecznie podziel się w komentarzu.