
Składniki
1 szklanka
3 szklanki
10 dekagramów
3 sztuki
1 szklanka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło utrzeć dodając stopniowo jaja i cukier. Połączyć mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wsypać do utartej masy. W osobnej misce obtoczyć owoce w mące.
Krok 2
Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, przelać do niej ciasto i wyłożyć na nie owoce. Piec ok. 40 minut w temp. 190 st. C.
Krok 3
Po upieczeniu, przed wyjęciem w pieca, posypać cukrem i cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej