
Składniki
1 szklanka
3 szklanki
10 dekagramów
3 sztuki
1 szklanka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło utrzeć dodając stopniowo jaja i cukier. Połączyć mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wsypać do utartej masy. W osobnej misce obtoczyć owoce w mące.
Krok 2
Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, przelać do niej ciasto i wyłożyć na nie owoce. Piec ok. 40 minut w temp. 190 st. C.
Krok 3
Po upieczeniu, przed wyjęciem w pieca, posypać cukrem i cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej