Borek szpinakowy z chlebem yufka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Borek szpinakowy z chlebem yufka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
229 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

40 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

farsz:

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 kilogram

600 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mleko lekko podgrzej w rondelku – rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier i sól. Mąkę przesyp do miski, dodaj dwa jaja i powoli wlewaj mleko.

Krok 2

Ręką staraj się rozmieszać całość, po czym staraj się jak najbardziej napowietrzyć ciasto mieszając je owalnym ruchem. Nakryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu na około 40 minut, aż wyrośnie.

Krok 3

Farsz: Cebulę, ostrą paprykę i czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, dodaj szpinak.

Krok 4

Całość odstaw do ostudzenia.

Krok 5

Dodaj jajko, wszystko razem wymieszaj.

Krok 6

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj - jeśli ciasto jest za luźne można dodać jeszcze mąki.

Krok 7

Z ciasta wytnij kwadraty 10 x 10 centymetrów, w środek włóż trochę szpinaku. Kwadrat złóż rogami do siebie, skręcając je z sobą.

Krok 8

Tak przygotowanego „pieroga" odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

Krok 9

Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20- 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej