Borek szpinakowy z chlebem yufka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Borek szpinakowy z chlebem yufka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

204 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

40 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

farsz:

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 kilogram

600 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mleko lekko podgrzej w rondelku – rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier i sól. Mąkę przesyp do miski, dodaj dwa jaja i powoli wlewaj mleko.

Krok 2

Ręką staraj się rozmieszać całość, po czym staraj się jak najbardziej napowietrzyć ciasto mieszając je owalnym ruchem. Nakryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu na około 40 minut, aż wyrośnie.

Krok 3

Farsz: Cebulę, ostrą paprykę i czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, dodaj szpinak.

Krok 4

Całość odstaw do ostudzenia.

Krok 5

Dodaj jajko, wszystko razem wymieszaj.

Krok 6

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj - jeśli ciasto jest za luźne można dodać jeszcze mąki.

Krok 7

Z ciasta wytnij kwadraty 10 x 10 centymetrów, w środek włóż trochę szpinaku. Kwadrat złóż rogami do siebie, skręcając je z sobą.

Krok 8

Tak przygotowanego „pieroga" odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

Krok 9

Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20- 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Borek szpinakowy z chlebem yufka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej