
Składniki
ciasto:
500 gramów
2 sztuki
200 mililitrów
40 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
farsz:
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
1 kilogram
600 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: Mleko lekko podgrzej w rondelku – rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier i sól. Mąkę przesyp do miski, dodaj dwa jaja i powoli wlewaj mleko.
Krok 2
Ręką staraj się rozmieszać całość, po czym staraj się jak najbardziej napowietrzyć ciasto mieszając je owalnym ruchem. Nakryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu na około 40 minut, aż wyrośnie.
Krok 3
Farsz: Cebulę, ostrą paprykę i czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, dodaj szpinak.
Krok 4
Całość odstaw do ostudzenia.
Krok 5
Dodaj jajko, wszystko razem wymieszaj.
Krok 6
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj - jeśli ciasto jest za luźne można dodać jeszcze mąki.
Krok 7
Z ciasta wytnij kwadraty 10 x 10 centymetrów, w środek włóż trochę szpinaku. Kwadrat złóż rogami do siebie, skręcając je z sobą.
Krok 8
Tak przygotowanego „pieroga" odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Krok 9
Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20- 30 minut.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej